Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Checklistdag

30/10/2021

checklist

Hoewel de ‘checklist’ – of in het Nederlands gewoon: het lijstje – tegenwoordig vooral belangrijk is als organisatiemiddel, kent het zijn oorsprong in de luchtvaart. Volgens de overlevering is de checklist in het leven geroepen om vliegen veiliger te maken, naar aanleiding van een crash (1935). En nog altijd gaan piloten voor en tijdens hun vlucht hun checklist af om te zorgen dat ze niets over het hoofd zien of overslaan.

Maar er zijn nog meer beroepsgroepen die het belang van de checklist hebben ontdekt. Weliswaar bijna een eeuw later (2001) bedacht een arts van het Johns Hopkins Ziekenhuis dat ook in de zorg het gebruik van dergelijke lijstjes medische fouten zouden kunnen voorkomen. Inmiddels is het gebruik van checklists in met name de OK dan ook gemeengoed geworden.

Helaas heeft het gebruik van checklists ook een andere kant. Volgens de actiegroep ‘Ontregel de zorg‘ is in de zorg het gebruik van lijstjes doorgeschoten en moeten zorgverleners veel te veel tijd spenderen aan het bijhouden van allerlei lijstjes en dat moet stoppen.

Gegevens

Datum:
30/10/2021
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Naar de inhoud springen