Debat Humanistisch Verbond

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Debat Humanistisch Verbond

07/03/2018 @ 20:30 - 22:00

Humanistisch verbond

Ouder worden en samen leven in de Drechtsteden: Een debat met politici, professionals en denkers

Woensdag 7 maart, om ongeveer 20.30 uur, gaat het Humanistisch Verbond, zo vlak voor de gemeenteraad verkiezingen, in gesprek met politici over ouderenzorg. Het Humanistisch Verbond gaat in Dordrecht op zoek naar een gedurfde visie op de samenleving waarin iedereen telt.

Het aantal ouderen groeit. Hun passie en creativiteit gaan nooit met pensioen.
Tegelijk geldt: hoe ouder we worden, des te meer zorg we nodig hebben. Hoe organiseren we de steun die dan nodig is? Sinds de decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten is de druk op mantelzorgers en vrijwilligers onverminderd hoog. Een andere, gezamenlijke aanpak is nodig. Eentje zonder betutteling, maar met aandacht voor wie we zijn, wat we willen en wat we kunnen.

Daarvoor is het belangrijk dat gemeenten, inwoners en professionals elkaar zo vroeg mogelijk vinden en samenwerken. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert het Humanistisch Verbond een reeks bijeenkomsten waarin we op zoek gaan naar een gedurfde visie op de samenleving waarin iedereen telt, ongeacht leeftijd, achtergrond of mate van beperking.

Het Gouden Pact

Het Humanistisch Verbond heeft in 2017 het Gouden Pact voor de zorg opgesteld, in reactie op het Zilveren Pact van de ChristenUnie en omroep Max. Dat Zilveren Pact was weer een reactie op de discussie over ‘voltooid leven’.

Ons land telt 4 miljoen mantelzorgers. Zij staan hun ouders, vrienden en buren bij in complexe situaties: met ziekte, eenzaamheid, schulden of emotionele verwaarlozing. Veel gemeenten zien deze hulp als een makkelijke bezuiniging. Het gevolg is roofbouw op én overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers. Er is vaak onvoldoende aandacht voor de mensen die dat juist zo hard nodig hebben.

Het Humanistisch Verbond pleit voor een andere aanpak. Een aanpak zonder betutteling, maar met échte aandacht voor wie we zijn, wat we willen en kunnen – ook als we ouder worden. Daarvoor is het belangrijk dat gemeenten, inwoners en professionals elkaar zo vroeg mogelijk vinden en samenwerken. Soms gebeurt dat al. Het positieve effect op de kwaliteit van leven en samenleven is spectaculair. Dus waarom niet overal?

Praat mee of kom luisteren!

Iedereen is welkom!

Gegevens

Datum:
07/03/2018
Tijd:
20:30 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,
Site:
http://www.humanistischverbond.nl/agenda/debat-met-lokale-politici

Locatie

Wijkcentrum Klockelaer
Tak van Poortvlietstraat 161
Dordrecht, 3317 JS Nederland
+ Google Maps
Back to top