Artikelen

Flexwoningen: begeleidingscommissie zorgt voor onrust

begeleidingscommissie flexwoningen

Gewoon Dordt vraagt wethouder om onafhankelijk voorzitter

Op 5 november jl. heeft de raad ingestemd met het kredietvoorstel om de bouw van flexwoningen op 5 plaatsen in de stad mogelijk te maken. Vanuit de raad is benadrukt richting het college de omwonenden van de diverse locaties goed mee te nemen bij het vervolgproces, vanwege de impact die het toevoegen van de flexwoningen heeft op hun directe omgeving. Vooral de omwonenden van het Rudyard Kipling-erf maken zich hierover zorgen.

Participatie

Om de participatie in goede banen te leiden wordt gewerkt met een begeleidingscommissie. Deze commissie spreekt namens de gemeente met de omwonenden en inventariseert de wensen en ideeën die er zijn en neemt deze mee richting het college. Uiteindelijk wordt er bestuurlijk door het college een besluit genomen wat er precies gaat gebeuren.

Het eerste gesprek tussen omwonenden van het Rudyard Kipling-erf en de begeleidingscommissie heeft voor veel onrust gezorgd bij de omwonenden. Er werd bijvoorbeeld niet meer gesproken over flexwoningen voor deze plek (die maximaal 15 jaar staan) maar over modulaire woningen, die permanent zijn. En waar eerder gesproken werd over huizen voor 4-6 personen is nu genoemd dat het om 6-8 personen kan gaan. Dit zou een andere samenstelling van bewoners met zich meebrengen dan waarvan uitgegaan is door zowel raad als omwonenden.

Inspraak

Deze en andere punten zijn door onze fractievoorzitter Irene Koene opgenomen met wethouder Burggraaf. Zo ook de opmerking vanuit de begeleidingscommissie dat de omwonenden beter even niet met de politiek konden praten “om ruis te voorkomen”. Het kan nooit zo zijn dat inwoners van onze stad zich niet mogen uiten over een situatie die veel invloed heeft op hun leefomgeving, een situatie waar niet om gevraagd is.

Daarom heeft Irene voorgesteld aan wethouder Burggraaf om vanaf nu de gesprekken tussen de begeleidingscommissie – overigens niet alleen die van het Rudyard Kipling-erf – en omwonenden te laten leiden door een onafhankelijk voorzitter. Deze kan zorgen voor een open gesprek waarin iedereen de ruimte heeft zijn of haar zegje te doen in plaats van dat er door de begeleidingscommissie vooral wordt ‘gezonden’. Voor mensen die niet dagelijks met dit soort overleggen te maken hebben is het namelijk best lastig om hier op een gelijkwaardige manier aan deel te nemen, zeker omdat er ook nog emotie om de hoek komt kijken.
Ook heeft Irene benadrukt dat er een vaste basissamenstelling moet zijn van de begeleidingscommissie zodat er zoveel mogelijk continuïteit is in de informatievoorziening richting de omwonenden. Maarten Burggraaf heeft toegezegd hier gelijk werk van te gaan maken.

Er zullen door andere partijen ook nog een aantal vragen worden gesteld om bepaalde zaken te laten verduidelijken door het college. Wij kijken met hen uit naar de antwoorden.

Ook interessant

Ga naar de inhoud