Artikelen

Het wordt tijd

woonvisie Dordrecht

Kort voor het zomerreces besprak de Commissie Fysiek de startnotitie voor de ‘Woonvisie’. Dit najaar is het ongetwijfeld één van de belangrijkste onderwerpen die wij in commissie en gemeenteraad op ons bordje krijgen.
Als het college serieus werk wil maken van een groei van onze stad naar 140.000 inwoners en 10.000 extra woningen wil realiseren (4000 in de periode 2018-2022) ligt er een gigantische uitdaging.

Afgelopen week was het VNG-congres in Maastricht, in omvang nauwelijks groter dan Dordrecht. De stad toont in onze ogen visie, lef en ambitie. Daar kunnen wij van leren. Het onder de grond brengen van de doorgaande snelweg en de hoofdroutes tussen de verschillende wijken is een huzarenstukje. Als ons dat met het spoor lukt – zoals in Delft – biedt de Spoorzone ineens volop kansen. En door het Maastrichtse project ‘Wonen boven winkels’ is er in het centrum veel woonruimte in de categorie ‘sociale huur’ bijgekomen.

Ons college, een voortzetting van wat we al vier jaar hadden, mist de creativiteit en visie waarmee Maastricht zichzelf op de kaart zet. De groeiambitie en de regiofunctie van onze stad vragen niet alleen om een lange termijnvisie van bestuurders. Zij moeten ook durven dromen èn die dromen willen waarmaken.

Gewoon Dordt kiest voor ambitie en bebouwing die echt iets toevoegt aan de stad. Huizen in alle prijscategorieën, koop en huur. Wij kiezen ervoor projectontwikkelaars die ‘duur’ bouwen te verplichten sociale huurwoningen te realiseren in onze stad. En we gaan graag in discussie over hoogbouw tussen Spuiboulevard en Spoorzone.

De ambitie die we in Dordt met elkaar hebben is prima. Nu de realisering daarvan. Het wordt tijd!

Gertjan Kleinpaste

DordtCentraal, Stem uit de fracties, 6 juli 2018.

Ook interessant

Geef een reactie

Ga naar de inhoud