Artikelen

Waarom excuses?

excuses

Zondag 30 juni 2024 stonden de sociale media vol over excuses. Excuses die gemaakt waren door burgemeester Wouter Kolff tijdens de Keti Koti herdenkingsceremonie. Hij deed dit namens ‘het huidige dagelijkse bestuur van de oudste stad van Holland Dordrecht’.  Dan hebben we het over het 7-koppige college van burgemeester en wethouders. Namens het college excuses, op basis van de voorlopige resultaten van het onderzoek dat loopt. Niet afgestemd met de raad of de mensen in de stad.

Vorig jaar gaf dezelfde burgemeester aan geen excuses te maken. “Laten we ons vooral richten op een gezamenlijke toekomst”, zei hij toen. Dat vinden wij ‘praat’: het slavernijverleden van Dordrecht kunnen we niks aan veranderen. Hoelang we ook naar dat verleden blijven kijken. We moeten ons richten op vandaag en morgen. Daarom hadden er voor ons als fractie geen excuses gemaakt hoeven te worden.

Met excuses verandert er niks aan hoe we met elkaar omgaan. Ook niet door te zeggen “dat we met elkaar een klus te klaren hebben.” We zullen moeten gaan doen. We hadden dus liever de ‘hoe’ gehoord dan de ‘wat’. Dan ben je een burgemeester die alle inwoners probeert te verbinden.

Ook interessant

Ga naar de inhoud