Artikelen

Laaggeletterdheid de baas met Prominente Taalmaatjes

Prominente taalmaatjes

Niet voor iedereen is taal vanzelfsprekend. In Dordrecht zijn er zo’n 17.000 mensen die laaggeletterd zijn. Twee derde daarvan heeft Nederlands als moedertaal. Toch zijn er maar weinig mensen die om ondersteuning vragen. Vaak speelt schaamte een rol. Of het is niet duidelijk bij wie je je kan melden.

Taalvrijwilligers

In iedere gemeente zijn er taalvrijwilligers actief. Dat is ook zo in Dordrecht. Zij krijgen een training en kunnen mensen die laaggeletterd zijn helpen. Dat kan zijn met het lezen van moeilijke brieven. Of met het invullen van formulieren. Maar ook veel dagelijkse dingen kunnen lastig zijn. Een recept voor een lekker gerecht valt ook niet mee als je taalbegrip beperkt is.

Taalakkoord

De gemeente besteedt steeds meer aandacht aan laaggeletterdheid. Ze proberen brieven te sturen die beter te begrijpen zijn. Mensen die bij de gemeente werken kunnen nu ook begeleid worden. Om zelf beter te worden in taal maar ook om anderen makkelijker te kunnen helpen. Daar heeft de gemeente het Taalakkoord voor ondertekend: “We willen beter met elkaar communiceren, binnen de gemeente en de politiek, maar vooral ook naar de burgers toe”.

Prominente Taalmaatjes

Van 1 oktober tot en met 20 december is er een speciaal project. Dit project heet ‘Prominente Taalmaatjes’. Wethouders en raadsleden nemen mensen onder hun hoede die laaggeletterd zijn. En ze helpen met de letters en cijfers waar deze mensen dagelijks mee te maken krijgen. Het gaat bij dit project om mensen die Nederlands als moedertaal hebben. Vanuit Gewoon Dordt zullen Irene Koene, Gertjan Kleinpaste en Marianne Hezemans met iemand aan de slag gaan.

Blijvende aandacht

Gewoon Dordt blijft ook als partij aandacht vragen voor laaggeletterdheid. We hopen dat mensen zich daardoor sneller melden als ze hulp nodig hebben met lezen en schrijven. Iedere stap in die richting is er een. Wil je hier meer informatie over? Of wil je iets anders weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op via onze mail info@gewoondordt.nl of een whatsapp berichtje naar 06-625091745.

Afbeelding: Dordt Centraal, Weekendeditie  20/09/2019

Ook interessant

1 reactie

Comments are closed.

Ga naar de inhoud