Toegankelijkheid

toegankelijkheid

Wij nemen toegankelijkheid heel serieus. We hebben onze uiterste best gedaan onze website en de informatie toegankelijk te maken voor iedereen. Mocht je ondanks dat nog tegen beperkingen of problemen aanlopen, dan horen we dat graag!

Leesbaarheid

toegankelijkheidsicoon

Op elke pagina heb je toegang tot een schermpje waarmee je het uiterlijk van de website kan aanpassen naar eigen behoefte. Je klikt om deze open te schuiven op het rode plaatje, aan de zijkant van het scherm. Het menu schuift dan verder open. Je kunt hier bijvoorbeeld de tekst vergroten. Maar ook het contrast veranderen of de leesbaarheid van het lettertype aanpassen. De links kunnen worden voorzien van een streep onder de tekst, voor betere zichtbaarheid.

Voorlezen

Daarnaast maken we gebruik van Readspeaker. Dit programma kan teksten voorlezen, op elk apparaat. Dit maakt de informatie toegankelijk voor een nog bredere doelgroep. Waar onder mensen met leerproblemen of visuele beperkingen, laaggeletterden, mensen die een nieuwe (tweede) taal leren. Maar ook iedereen die liever luistert dan leest of onderweg websites wil volgen. Je hoeft niets te downloaden voor het gebruik, alles verloopt via je internetverbinding. Daarom kan het even duren voor het programma start met lezen en de informatie is geladen.

ververs icoon

De software kan soms het uiterlijk of de werking van de pagina veranderen of tegenhouden. Door de pagina te vernieuwen wordt dit gerepareerd. Dit kan met de toets F5 of het ‘opnieuw laden’ icoon in de browserbalk.

Vertalen

De webReader kan de tekst ook vertalen in een groot aantal talen. Van Arabisch, Engels, Turks, Pools tot Zweeds, om er maar een paar te noemen. Dit is een automatische vertaling door Google – dus deze is niet perfect – maar kan helpen de tekst beter te begrijpen. Door gebruik te maken van het Woordenboek kunnen Nederlandse woorden ook worden ‘vertaald’ en uitgelegd in het Nederlands.

Hoe gebruik je de webReader?

Activeer webReader door op de tekst ‘Lees voor’ te klikken in de webReader taakbalk. Hiernaast zie je een plaatje van de taakbalk, met van links naar rechts: de menuknop (met drie streepjes), de Lees-knop met de tekst ‘Lees voor’ en de start-, pauze- en stop-knop (een driehoekje).
Houd er rekening mee dat ook de alternatieve tekst van de afbeeldingen, die niet te zien zijn op de pagina, worden voorgelezen.

Hieronder zie je de verschillende onderdelen in het menu, dat wordt geopend als je op de menuknop klikt. We lopen de onderdelen in het menu van boven naar beneden door.

menu van webReader

Bij ‘instellingen‘ kan je een aantal instellingen aanpassen:

  • De tekst een achtergrondkleur geven (highlighten) of juist uitzetten. Hier kan je kiezen voor alleen een woord of alleen een zin of allebei. Je kunt ook de kleur die je als achtergrond wilt gebruiken aanklikken.
  • Je kunt de tekst op de pagina die wordt voorgelezen laten meebewegen in beeld met het voorlezen; ook wel scrollen genoemd. Dit ‘automatisch scrollen’ kan aan of uit worden gezet.

Klik en lees voor:

  • Selecteer tekst en klik op de ‘Lees voor’ knop van het uitschuifmenu dat verschijnt om de geselecteerde tekst voor te lezen.
  • Als deze functie is aangezet (de knop verschuift en word groen) kan je een gedeelte van de tekst aanklikken om deze voor te laten lezen.

Vergroot tekst:

  • Je kunt de opmaak van de tekst aanpassen, zodat deze makkelijker leesbaar wordt. Je past hierbij het lettertype, de lettergrootte en kleuren aan volgens je persoonlijke voorkeur. Voorlezen en gelijktijdig de tekst eruit laten springen met een kleur, kan ook in de tekst. De tekst wordt onder in het scherm extra groot getoond.

Tekstversie:

  • De tekst op de pagina kan in een eenvoudige versie van alleen de tekst met de plaatjes worden getoond. Hiervoor wordt een apart scherm geopend. Dit maakt het makkelijker het uiterlijk aan te passen, vooral de grootte van de letters.

Pagina maskeren:

  • Met deze instelling wordt de pagina donker gekleurd, op een smalle strook na. Deze strook volgt de muis over de tekst die wordt voorgelezen. Hierdoor is het makkelijker de aandacht te houden op de tekst. Voor het gebruik tijdens het voorlezen, moet eerst het voorlezen worden gestart en daarna via het menu het maskeren worden aangezet.

Download mp3

  • Met deze instelling wordt een geluidsbestand gedownload dat de tekst van de pagina bevat, dat later kan worden afgespeeld.

Tekst selecteren

Als je tekst selecteert door er dubbel op te klikken of met de muis over te slepen, verschijnt er een venster bij de muis met een aantal keuzes. Op een mobiele telefoon of tablet gebruik je voor het selecteren een vinger.

  • Je kunt de geselecteerde tekst laten voorlezen.
  • Je kunt de geselecteerde tekst naar een van de beschikbare talen laten vertalen en in die taal laten voorlezen.
  • Met het ‘Woordenboek’ kan je een vertaling of uitleg van het woord of tekst opzoeken.
actieve voorleesknop

Als de webReader aan het voorlezen is – actief is – verschijnen er extra keuzes op de taakbalk:

Je kunt – van links naar rechts vanaf ‘Lees voor’ – het voorlezen starten, stoppen, een stap terug gaan, een stap naar voren gaan, het geluid harder of zachter zetten, de leessnelheid aanpassen en met de X het venster sluiten.

Druk op de Help-knop (met het vraagteken) in het menu in de ReadSpeaker taakbalk, voor meer uitleg voor het gebruik van alle webReader onderdelen. Lees die eens door om ideeën op te doen, hoe je het meeste voordeel uit de webReader kunt halen!

Toetsenbordnavigatie

De webReader kan worden gebruikt met de toetsen van een toetsenbord; de zogenaamde toetsenbordnavigatie. Hiervoor hebben een aantal toetsen een bepaalde functie gekregen. Dit noemen we een toegangstoets.

De webReader kan worden geactiveerd – dat wil zeggen de aandacht of focus kan op de voorleesknop worden gezet – met de toegangstoets “K”. De toegangstoets “L” zet focus op de speler en start het voorlezen. Veel van de webReader onderdelen hebben een eigen toegangstoets. Toegangstoetsen worden geactiveerd met wijzigingstoetsen, afhankelijk van je browser en computer besturingssystem.

Als de aandacht of focus op de speler of webReader is gezet, dan kun je met de tab-toets of shift+tab-toets bewegen door de knoppen van de speler en de taakbalk. Door op de enter-toets te drukken kies je die knop of keuze te gebruiken.

  • Zet focus op de voorleesknop -> wijzigingstoets + K
  • Activeer de webReader speler -> wijzigingstoets + L
  • Open/sluit de taakbalk -> wijzigingstoets + 1
  • Open het Help onderdeel -> wijzigingstoets + I
  • Andere toegangstoetsen -> zie het Help onderdeel

Cookies zorgen ervoor dat webReader je persoonlijke voorkeursinstellingen tussen bezoeken bewaard.

Platforms en webbrowsers

Apparaten, computerbesturingssystemen en browsers die de webReader ondersteunt:

  • alle gangbare online apparaten zoals pc, laptop, Chromebook, tablet en smartphone,
  • alle gangbare besturingssystemen zoals Windows, Chrome, Android, iOS/iPadOS en macOS,
  • alle gangbare browsers:
    • voor laptops en pc’s: IE10+, Edge, Chrome, Firefox en Safari
    • voor mobiele apparaten: Safari en Chrome op iOS/iPadOS apparaten, Chrome op Android apparaten

Lees meer over het gebruik van ReadSpeaker op www.readspeaker.com

Ga naar de inhoud