Artikelen

11 maart – Wereld Loodgieters Dag

wereld loodgietersdag

Op donderdag 11 maart 2021 is het ‘Wereld Loodgieters Dag’. Op deze dag worden loodgieters als ambachtelijke vakmensen in het zonnetje gezet en wordt aandacht gevraagd voor het belang van loodgieters. Of eigenlijk: installateurs. Het zijn de moeilijkst te vervullen vacatures op de arbeidsmarkt en daardoor is er altijd werk in deze branche. Voor veel jongeren liggen hier dus kansen, om als leerling-loodgieter met leren en werken opgeleid te worden tot een echte vakman, of -vrouw. Want er wordt inmiddels ook flink ingezet op het enthousiast maken van meisjes voor dit vak. 

Girls Day

Op 15 april wordt jaarlijks ‘Girls Day‘ georganiseerd. Meisjes van 10 tot 15 jaar kunnen op allerlei manieren kennismaken met bèta-, technische en IT-banen. Techniek Nederland nodigt bedrijven uit om mee te doen met deze dag. Ze worden dan gekoppeld aan scholen. Gewoon Dordt roept Dordtse loodgietersbedrijven op deze dag hun deuren te openen voor meiden. Die kunnen zo kennismaken met de branche. En de branche zelf hoopt zo een groter aandeel meiden binnen te kunnen halen voor de opleiding.

Wereld Loodgieters Dag

‘Wereld Loodgieters Dag’ is in 2010 in het leven geroepen na de aardbeving in Haïti. Loodgieters hebben een belangrijke rol gespeeld bij de wederopbouw van het land. Als erkenning hiervoor hebben de loodgieters een eigen dag gekregen. 

Loodgieters waren er in eerste instantie voor het aanleggen van loden dakbedekkingen. Met de komst van waterleidingen en riolering breidde hun vakgebied zich uit met de aanleg van (loden) water- en afvoerleidingen. Tegenwoordig houden de installateurs zich niet alleen bezig met waterleidingen, maar ook met de aanleg en het onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties en riolering. Met name op het gebied van verwarmingsinstallaties is tegenwoordig ook kennis van computers nodig.

Het werk van de loodgieters heeft door de eeuwen heen grote impact gehad. Door te zorgen voor goede aanvoer van schoon (drink)water en aanleg van riolering vormt het werk de basis voor een gezonde en welvarende maatschappij. 

Ook interessant

Ga naar de inhoud