Artikelen

Horecavoorziening Oranjerie en Frits Baardabrug

Oranjerie en Baardabrug

In de gemeenteraad van 12 maart werd besloten over de aankoop, verplaatsing en restauratie van de Oranjerie. Dat pand staat op het terrein van Woonbron naast het Weizigtpark. Het hele Woonbronterrein wordt gekocht. Dit omdat de het gebied op de schop gaat. 

Omdat de Oranjerie op de plek waar hij nu staat niet verbouwd kan worden, moet het gebouw worden verplaatst. Het gebouw wordt op het terrein van duurzaamheidscentrum Weizigt neergezet als daghorecavoorziening. Gewoon Dordt heeft in een motie gevraagd om de toekomstige horecavoorziening ook buiten de openingstijden van het duurzaamheidscentrum te openen. Gertjan vertelt: ,,Wij vinden dat als je fors investeert in een monument, je dat voor een breed publiek doet. Niet alleen voor de bezoekers van het duurzaamheidscentrum. Wat is er nou mooier dan dat je op een mooie zomeravond vanuit het park nog iets lekkers kunt halen bij de Oranjerie? We zijn blij dat een overgroot deel van de andere fracties dat met ons eens was.”

De Oranjerie moet straks buiten de openingstijden bereikbaar zijn via de oude ophaalbrug die in ere wordt hersteld. Gewoon Dordt heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering ook een motie ingediend om de brug te vernomen naar de te vroeg overleden Dordtse journalist en schrijver Frits Baarda. Gertjan: ,,Frits Baarda schreef zo’n tien boeken over Dordrecht. Eén daarvan ging over de 704 bruggen op het eiland van Dordrecht. De oude ophaalbrug in het Weizigtpark was zijn favoriete brug. Baarda verdient een eerbetoon. Met een brug is dat makkelijker dan met een straat. We hebben begrepen dat de nabestaanden van Baarda het een mooi idee vinden en zij geven toestemming om de brug naar hem te vernoemen.”

In gesprek met RTV Dordrecht gaat Gertjan Kleinpaste nader in op de wensen en overwegingen van Gewoon Dordt.

Baardabrug krijgt schilderbeurt

Ook interessant

Ga naar de inhoud