Artikelen

Inkijkje in de Al-Fath moskee

Al-Fath moskee

Woensdag 17 oktober ben ik op werkbezoek naar de moskee in Wielwijk geweest. Ongeveer 4 weken geleden was het bestuur van de moskee als inspreker te gast in de Commissie Bestuur & Middelen. Aanleiding hiervoor was o.a. de onduidelijkheid over financiële geldstromen.

Tijdens deze vergadering bleek echter dat dit allemaal transparant binnen de wetgeving verlopen was. Ook het signaal over mogelijke haatprediking werd nader uitgelegd. Het bestuur kondigde deze uitnodiging aan voor raads- en commissieleden.

Diverse partijen hadden een afvaardiging gestuurd en ik was dus vanuit Gewoon Dordt aanwezig. Nu was ik wel eens eerder beroepsmatig in een moskee geweest maar deze redelijke nieuwe moskee overtrof mijn verwachtingen.

Allereerst werd ik bijzonder hartelijk ontvangen door de voorzitter. Toen iedereen was gearriveerd kregen we een heldere uitleg over het functioneren van de moskee, daarna gevolgd door een toelichting van de Nederlands gerichte imam. De moskee heeft ook nog een Arabisch gerichte imam. De preken tijdens het gebed worden regelmatig in beide talen gehouden en zijn gebaseerd op de actualiteit in de samenleving zo werd ons verteld. De moskee is een gematigde moskee hetgeen wil zeggen dat er geen sprake is van haatprediking en dat de moskee alert is op signalen van mogelijke radicalisering en polarisatie. Zij zoeken ook verbinding met de buurt. Zo worden er activiteiten georganiseerd voor de jeugd (voetbaltoernooi en klimfestijn) en zijn er plannen voor een open dag.

Na de thee en heerlijke lekkernijen en een uitgebreid vragenrondje kregen we een totale rondleiding door de moskee en die is erg groot kan ik u vertellen. Behalve de kantine zijn er 2 gebedsruimten respectievelijk een voor mannen en op de bovenverdieping een voor vrouwen. Uiteraard stelden we de vraag waarom gekozen was voor de inrichting van de gebedsruimten. Die van de vrouwen boven met een hoge borstwering waardoor er geen zicht is op de gebedsruimte van de mannen. Het antwoord was om mogelijke afleiding te voorkomen.

Verder zijn er 6 leslokalen waar Arabisch en godsdienstlessen worden gegeven aan kinderen (jongens en meisjes) en vrouwen. Ook is er huiswerkbegeleiding. Vervolgens kwamen we in een recreatieve ruimte met tv, tafelvoetbalspellen en een keuken. De vrouwen hebben een eigen “afdeling” met o.a. een sanitaire ruimte, recreatieruimte ook weer met een keuken. De vrouwen hebben ook een eigen ingang tot de moskee.

Al met al vond ik het een geslaagd bezoek, het gebouw is imposant en prachtig. Het bestuur heeft echt zijn best gedaan om ons een inkijkje te geven in hun wereld en ik denk dat ze dit vaker moeten doen. Natuurlijk is iedereen vrij om er wat van te vinden maar dan moet je wel eerst de moeite nemen om kennis te maken. Terug op de fiets naar huis bedacht ik wel dat ik nu als vrouw en gast door de hoofdingang naar binnen mocht terwijl de vrouwelijke leden van de moskee via een aparte ingang moeten. Kritisch als ik ben, heb ik daar wel zo mijn eigen gedachten over. Maar desondanks was ik blij dat ik erbij was.

Marianne Hezemans

Bron: Wielwijk Ahoy, nr. 5 november 2018. p.2.

Ook interessant

Ga naar de inhoud