Artikelen

De kunst(jes) van Piet

puin van piet

Bijna een half jaar geleden hoorde onze fractievoorzitter Irene Koene al van de plannen om met een tjalk de muur bij het museum te rammen, op zijn weg naar het Hof. Er werd nadrukkelijk aangegeven dat een gedeelte van het monumentale hek en de muur tijdelijk vervangen zouden worden en na het kunstproject weer in originele staat zouden worden hersteld. Niet onze keuze maar het leek acceptabel.

Reuring

Op donderdag 29 juli stond de column van Kees Thies in het AD over het kunstproject Rivier, Boot, Stad. Er ontstond daarna wat reuring op de sociale media en ook Irene plaatste op haar Facebook-pagina een kritische noot over het project. Vervolgens werd snel duidelijk dat herstel van de historische elementen helemaal niet de bedoeling was. “Van de zotte” zeggen we dan bij Gewoon Dordt.

In het interview dat Irene maandag gaf aan RTV Dordrecht heeft zij gezegd dat dit zo niet de bedoeling kon zijn. Als de overbuurvrouw van het museum kunststof kozijnen plaatst dan is ‘Dordrecht in last’. Maar omdat het om een kunstproject gaat, staan alle lichten ineens op groen. Zelfs de welstandscommissie staat er positief tegenover. Onbegrijpelijk.

Monumenten

De gemeenteraad stelt budget beschikbaar om 800 jaar stad te vieren en de Sint-Elisabethsvloed (1421) te herdenken, waar dit project onder valt. Vervolgens zijn de wethouder cultuur Piet Sleeking en – voor dit project – het Dordrechts Museum verantwoordelijk voor de selectie en uitvoering van initiatieven. Wij denken dat het ook goed is, dat de raad niet over de invulling gaat. Maar dit is een brug te ver. Dit staat haaks op de kramp die er normaal is vanuit het college zodra het over monumenten gaat. Hier wordt een monument beschadigd en ‘we’ zijn van plan dat gewoon toe te laten.

Wethouder Sleeking heeft inmiddels laten weten dat hij het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil afwachten en het dan nog wil bespreken in het college. Vragen stellen hierover aan het college, zoals andere partijen in de raad hebben gedaan, vindt Gewoon Dordt niet nodig. Irene heeft gezegd dat de wethouder wel heel stoer moet zijn als hij het naast zich neerlegt, dat Dordtenaren dit niet lijken te willen. Eens kijken wat zijn laatste kunstje wordt…

Ook interessant

Ga naar de inhoud