Artikelen

Debatleider zet kandidaat onterecht in kwaad daglicht

Gertjan Kleinpaste

Op 9 maart heeft het live lijsttrekkersdebat van RTV Dordrecht plaatsgevonden. Er waren vier debatten met steeds vier deelnemers. Gewoon Dordt nam deel aan het eerste debat, over de bruisende binnenstad en veiligheid. In het vierde en laatste blok was de betrouwbaarheid van de overheid het thema.

Alle lijsttrekkers hadden van te voren een draaiboek gekregen met alle vragen en onderwerpen. Uit het niets werd er tijdens dit laatste debat – waar Gewoon Dordt dus geen deel van uitmaakte – door debatleider Thijs Blom de aantijging gedaan dat er op de lijst van Gewoon Dordt iemand staat die veroordeeld is. In de beschrijving van Blom herkenden we geen van onze kandidaten. Pas toen hij noemde dat het om onze nummer 2 ging, Gertjan Kleinpaste, ging er een lichtje branden…

De manier waarop dit ging was onder de gordel en werd ook door alle andere aanwezigen veroordeeld.
Gertjan Kleinpaste heeft het debat teruggekeken en geeft zijn reactie.

Journalistiek broddelwerk

“Tsja, wat is er gebeurd? Laat ik er eerst over zeggen dat je natuurlijk niet van alle 316 kandidaten de doopceel kunt lichten. Dat Thijs Blom wel research naar mijn achtergrond deed en die op deze manier in het debat bracht – het stond niet in het draaiboek – is opmerkelijk. Even als het ontbreken van hoor en wederhoor. Een journalistieke doodzonde.

Ik ben betrokken geweest bij de Steve Jobs School Breda. Ik was er van overtuigd dat deze vorm van onderwijs goed is en behoorlijk zou aanslaan. Het op de openingsdag afhaken van een belangrijke geldschieter veroorzaakte problemen en dat leidde na tien maanden tot een faillissement.

Faillissement

Er gaan wel vaker organisaties failliet. Ik zal je niet vermoeien met de wakken in de ijsvlakte die het faillissementsrecht is. We wonnen een rechtszaak tegen de curator van de failliete stichting in Breda, maar verloren in hoger beroep. Dat is het hè. Je verlies nemen en een paar jaar op de blaren zitten.

Maakt dat je ongeschikt als lokaal politicus? Nee zeker niet, het loutert je. Wat mij stak in het debatblok is dat Thijs Blom als donderslag bij heldere hemel zonder enige toelichting of context meldde dat er een veroordeelde kandidaat op de kieslijst van Gewoon Dordt stond. Simpelweg niet waar en bovendien klinkt dat alsof het om strafrecht gaat.

Ik ben één van de vier mensen uit een stichting die het verwijt kreeg  te lichtvaardig verplichtingen te zijn aangegaan. Ik was daar overigens geen bestuurslid, maar onbezoldigd schoolleider. Het heeft niets te maken met m’n politieke ambitie en het diskwalificeert mij niet politiek actief te zijn. Ik sta wat dat betreft met de spreekwoordelijke schone lei op de kieslijst. Het ligt achter me. 

Verkeerde feiten

Ik vind het een valse presentatie van iets dat hij zelf als ‘feiten’ bestempelde. Het ging niet om twee veroordelingen, maar over twee civiel-gerechtelijke procedures waarvan de stichting de eerste won en in hoger beroep in het ongelijk is gesteld. De feiten liggen ook wat dat betreft dus echt anders dan Blom plompverloren meldde.”

Ook interessant

Ga naar de inhoud