Artikelen

Gewoon herdenken en vieren

dodenherdenking 2020

Ook Dodenherdenking op maandag 4 mei is dit jaar anders door de maatregelen rondom het coronavirus. De stille tocht voor aanvang van de herdenking op het Sumatraplein vervalt en de herdenking zelf vindt zonder publiek plaats.

Burgemeester Wouter Kolff legt samen met de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad de krans namens het gemeentebestuur. Daarna houdt de burgemeester een toespraak en leggen de voorzitter van het Oranjecomité en de kinderburgemeester een de krans. Dit ter nagedachtenis van alle gevallenen en getroffenen tijdens oorlogssituaties en vredesmissies van 1940 tot nu. 

RTV-Dordrecht doet verslag, maar al met al wordt het zo een erg sobere herdenkingsplechtigheid. Gewoon Dordt vindt het begrijpelijk, maar jammer dat de herdenking niet door kan gaan.

Irene (fractievoorzitter Gewoon Dordt): “Het is fijn dat er toch aandacht wordt besteed bij het monument ter nagedachtenis aan alle gevallenen en getroffenen. Ik vind het wel jammer dat er niet iets creatiever is gedacht om mensen bewuster en langer stil te laten staan bij dit moment. Vaak zijn het juist de verhalen vanuit de stad die de betrokkenheid en het bewustzijn vergroten. Ook als we kijken naar 5 mei: dit jaar is de bevrijding 75 jaar geleden en hoewel we dat niet kunnen vieren zoals we hadden gewild, zou er moeten worden gezorgd dat er meer beleving kan komen bij de mensen.”

Foto: Marjanne Dijkstra

Ook interessant

Ga naar de inhoud