Artikelen

Gezond parkeren

gezond parkeren

Waar houdt de verantwoordelijkheid van de lokale overheid op? Die vraag schoot ons door het hoofd toen wij op Dordrecht.net lazen dat het Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) Kamervragen heeft gesteld over de parkeertarieven bij het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht. Van Gerven vroeg zich ook af of parkeren bij een ziekenhuis sowieso niet gratis zou moeten zijn. Die tweede vraag zou een politieke afweging kunnen zijn. Net zoals gratis kinderopvang, gratis onderwijs of gratis openbaar vervoer.

De vraag over de tarieven vinden wij merkwaardig. Niet alleen omdat de minister en het Kamerlid daar niet over gaan, maar ook omdat personeel en bezoekers van het ziekenhuis jarenlang qua parkeren voor een dubbeltje op de eerste rang zaten. Het nieuwe tarief komt op zo’n vier euro te liggen per werkdag. Bij het Erasmus in Rotterdam betaalt het personeel drie euro per dienst voor wie verder weg woont dan zes kilometer en acht euro als je binnen een straal van zes kilometer woont.

Het is bovendien volgens Gewoon Dordt echt een zaak tussen werkgever ASz en haar personeel. De Raad van Bestuur kan besluiten haar medewerkers een vergoeding te geven voor het parkeren, zoals andere werkgevers dat doen. Het ASz had parkeren op eigen terrein kunnen realiseren. In plaats daarvan lezen we in AD de Dordtenaar dat de Raad van Bestuur van het ASz naar de Raad van State stapt. Dit vooral om lagere tarieven af te dwingen. Die juridische route kan ze nemen.

Gewoon Dordt is blij met het bestemmingsplan voor de ‘Middenzone’ en met de 720 woningen en de commerciële parkeervoorziening die hier worden gerealiseerd. De tarieven zijn daarbij door de gemeenteraad goedgekeurd. Wat ons betreft start de bouw zo snel mogelijk. Dat is goed voor de stad.

Parkeren neemt nu eenmaal veel ruimte in beslag en die schaarse vierkante meters kosten simpelweg geld. Daar is uitgebreid over gedebatteerd in de adviescommissie en in de gemeenteraad en vervolgens is daarover democratisch een besluit genomen. Niet om personeel of bezoekers van het ziekenhuis te pesten. Wel om de ontwikkelingen in dit gebied op een verantwoorde wijze een stap verder te helpen.

Ook interessant

Ga naar de inhoud