Artikelen

Horeca, de lusten en de lasten in de binnenstad

horeca in de binnenstad

Verbazing alom toen we in de krant (AD/DD) van maandag 11 maart 2019 het bericht lazen: ‘Dordrecht blundert bij terras Art & Dining’. De gemeente heeft het horecabedrijf van Ad Janssen een vergunning verstrekt die in strijd is met het bestemmingsplan. Een omwonende van het museum zegt: “Er zal wel iets worden verzonnen zodat het toch kan doorgaan”. Wij snappen dat de buurtgenoten niet blij zijn als dat het geval is. Toch lijkt het eerlijk richting ondernemer wel naar een oplossing te zoeken zodat hij een terras kan exploiteren. Een oplossing waarvan wij als Gewoon Dordt wel vinden dat die afgestemd moet worden met de buurt.

Deze situatie staat niet op zichzelf. Het gedoe tussen omwonenden en de exploitant van Huis Roodenburgh ligt nog vers in het geheugen. De vergunningverstrekking aan discotheek Ovis ging fout en recentelijk die aan Beneej verdiende niet de schoonheidsprijs en leverde veel weerstand op. De terrastuin van Het Magazijn leidt op een warme dag tot geruzie in de buurt. De omwonenden van restaurant Post zijn niet altijd blij met de gasten op het terras voor het pand.

Bij de binnenstad hoort reuring. Horeca, de cafés en restaurants zijn heel belangrijk voor de levendigheid. Juist daarom verwachten wij dat de gemeente heel zorgvuldig is in haar afwegingen als er een vergunning wordt aangevraagd voor een terras of voor horeca-activiteiten. Want die bruisende binnenstad is van groot belang. Maar het woongenot van binnenstadbewoners is dat eveneens. Zorg dus altijd voor een oplossing die gedragen wordt door de belanghebbenden.

Gertjan Kleinpaste

Terras Art en Dining

Dordt Centraal, Weekendeditie 15/03/2019
Foto: J.D. Stuurwold (Google Maps)

Ook interessant

Ga naar de inhoud