Artikelen

Ambitieus slijpen aan een diamant

Doe het nou gewoon in één keer goed!

Op dinsdag 25 januari 2022 bespreekt de commissie Bestuur & Middelen de plannen voor de binnenstad. We gaan ‘slijpen aan een diamant’. Althans, die metafoor heeft het college gekozen. Gewoon Dordt heeft voor haar inbreng twee pijlers:

  1.  toon lef en ambitie;
  2.  doe het in één keer goed.

Grote Markt

We zijn vooral bezorgd over de ontwikkeling van de Grote Markt. Daarover is veel te doen. Toeristen zouden er met een verdwaasde blik rondlopen. Omdat ze niet meer weten waar de stad ligt of verder gaat en hoe ze onze fraaie havens kunnen vinden. 

Wil je dat oplossen, dan heeft Gewoon Dordt daar wel een voordelige manier voor: schrap de naam ‘Grote Markt’ (die veroorzaakt verkeerde verwachtingen en verwarring) en doop het om in het Anna van den Corput-plein1. Niet het Joodse Synagoge plein2. Dan gaan toeristen daar weer naar lopen zoeken. 

Parkeren

Het lijkt ons ook veel beter om voor een parkeeroplossing een voorbeeld te nemen aan de Marnixgracht parkeergarage in Amsterdam, die onder de gracht is aangelegd. Stel je eens voor dat te doen onder de Wolwevers- en Kuipershaven en die garage te bestemmen voor bewoners in het gebied rondom die havens en de Grote Markt.

Een grote ingreep is het, maar vrijwel alle kademuren staan op de nominatie grondig te worden gerenoveerd. Je haalt al het blik van de straat en de aantrekkelijkheid van de historische binnenstad wordt groter. Dat is goed voor het toerisme en dus voor de lokale ondernemers.

Het middenterrein van de Grote Markt en de kades rondom de havens komen beschikbaar voor andere doeleinden. Boekenmarkt, antiekmarktjes, kleine evenementen. Dit en nog een aantal andere punten vormt onze inbreng. Zo willen wij slijpen aan de diamant. Ambitieus. Het kost een paar centen, maar we doen het dan wel gewoon in een keer goed!

Verwijzingen

  1. Moeder van de gebroeders de Witt
  2. Zoals bepleit door AD columnist Kees Thies op 09/01/2022.

Afbeelding: Paul van de Velde

Ook interessant

1 reactie

Comments are closed.

Ga naar de inhoud