Artikelen

Woordvoering Coalitieakkoord 2018

coalitieakkoord gemeente Dordrecht

Op dinsdag 29 mei was de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord 2018 – 2022. Tijdens de gemeenteraad die in de middag plaatsvond werd het akkoord beschouwd.  Onze fractievoorzitter Irene Koene sprak onderstaande woordvoering uit als eerste reactie erop.

Voorzitter,

Ook wij hebben reikhalzend uitgekeken naar het coalitieakkoord waarin we de uitwerking hoopten aan te treffen van “een nieuwe lente, een nieuw geluid!” waarover op dat moment nog informateur Van der Velden sprak in zijn advies aan de raad van 3 april 2018.

Voor zover we het hebben kunnen bekijken, want ook wij hadden het wel fijn gevonden om het akkoord dat er voor het weekend lag ook voor het weekend te ontvangen, is het allemaal wat minder ambitieus als wij hadden gehoopt en kunnen wij ook niet echt zo snel, een stevige visie ontdekken op een aantal thema’s.

Maar omdat ik recentelijk de opmerking kreeg dat bij mij het glas altijd half leeg is zijn we toch eerst eens gaan kijken waar we als Gewoon Dordt positief tegenover zouden kunnen staan. Zeker nadat de heer Den Heijer gisterenavond ons vertelde dat hij het idee had dat wij minstens 85% van het akkoord leuk zouden vinden…
En wat ook meespeelde, om te kijken of we het voordeel van de twijfel konden geven, is de goede sfeer tijdens het introductieprogramma. Alle aanwezige raads- en commissieleden hebben twee dagen op een positieve manier met elkaar doorgebracht en het was goed merkbaar dat er een nieuwe wind ging waaien.

Eerst een paar positieve punten dus…
We zijn blij met de toegezegde maximale inspanning om het vervoer van gevaarlijke stoffen buiten Dordrecht te krijgen, een van de speerpunten van Gewoon Dordt.
Er wordt wat gezegd over het schoolzwemmen, dat het voor ieder kind belangrijk is om in ieder geval het A-diploma te halen. We gaan als Gewoon Dordt ook op dit speerpunt van ons graag in gesprek.
Dat geldt ook voor de inzet op het bestrijden van laaggeletterdheid. Voorzitter, het blijkt op veel beleidsterreinen, dat niet goed uit de voeten kunnen met taal, tot problemen kan leiden. Aandacht hiervoor op basisscholen en kinderopvang is essentieel. Gewoon Dordt ziet daar graag ook het voortgezet onderwijs bij betrokken en, niet te vergeten, de ouders.

Dan, voorzitter een aantal wat andere puntjes die we eruit willen halen op dit moment. Allereerst de fantastische zin: “Dordrecht viert de stad!” Het klinkt wel heel erg blij… natuurlijk mogen we trots zijn op onze stad en alles wat we er willen herdenken maar binnen die mijlpalen is er bijvoorbeeld nog steeds sprake van ‘het hutje op het dak van Kunstmin’ en zo zullen er ongetwijfeld nog meer zaken zijn die best veel geld kosten. Een paar keer een miljoen is niet niks.

Gewoon Dordt vindt dat bij het herdenken van historische gebeurtenissen ook hoort dat je eventuele gevoeligheden, zoals die er zijn rond het thema Tweede Wereldoorlog in Dordrecht, duidelijk in kaart hebt. We zijn dan ook blij dat nu ook het museum 40-45 heeft aangegeven dat professioneel onderzoek gewenst is en we komen daar bij de begroting 2019 op terug.[perfectpullquote align=”right” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Dordrecht. Een stad waar je bij wilt horen![/perfectpullquote]

Voorzitter, we zouden wat krachtiger teksten en voornemens willen zien op bijvoorbeeld woningbouw en duurzaamheid. Mooi om in deze periode 4.000 woningen te willen realiseren, maar is er nou een overall visie?
Zoals bijvoorbeeld het hele gebied bij de Merwedehavens richting toekomst om te katten naar een fantastische woningbouwlocatie? Ja, dat kost veel geld omdat de bedrijven die er zitten ook weer ergens naartoe moeten maar dan toon je wel spierballen.
Of bijvoorbeeld: ‘van het gas af’. Niet spreken over een planning in 2020 maar een en/en: nu al gaan plannen en geen woningbouw met gasaansluitingen meer toestaan. We kijken ernaar uit om hier met elkaar over in debat te gaan.

Twee punten leverden wat allergie op bij ons voorzitter. Allereerst, en ik citeer: “Want zeg nou zelf: waar kun je zo dicht bij Rotterdam wonen in een historische stad, omringd door water en met een Nationaal Park als achtertuin?”. Wij van Gewoon Dordt draaien dit graag om: wat hebben die Rotterdammers geluk dat ze zo dicht bij een stad wonen, met zoveel meer historie dan hun eigen stad en waar je ook nog fantastisch kan recreëren???

En, van een totaal andere orde, wellicht ook een soort testcase voor mij persoonlijk voorzitter, het uitschrijven van de letters POBD als Promotie Organisatie Binnenstad Dordrecht. U zult begrijpen voorzitter dat dit wederom vraagt om een opmerking van mij, dat het nooit wat gaat worden met de POBD. Daarom zijn we blij dat we er mee aan de slag gaan en ook wij als Gewoon Dordt zelf hebben wat gesprekken in de planning staan. We gaan daar vast uit komen….

Tot slot, of bijna dan, toch nog even wat tekst op de herenclub die straks benoemd zal worden. Een paar weken geleden is daar ook al wat commotie over geweest en het viel ons op dat het vrijwel altijd mannen zijn die reageren met: “ach, het gaat toch niet om het geslacht, het gaat toch om de kwaliteit?” Daarom noem ik graag even een retweet van Marije van de Berg die tijdens ons introductieprogramma aanwezig was. Het blad Opzij had een tweet geplaatst over het nieuwe college in Leiden, bestaande uit vijf wethouders waarvan 4 vrouw zijn. De opmerking die Marije erbij had geplaatst was: “Ik hoorde dat ze hard gezocht hebben naar meer mannen maar dat kwaliteit uiteindelijk de doorslag heeft gegeven.” Ik vond hem leuk, voorzitter.

Vijf mannelijke wethouders waarvan we ook nog niet weten welke portefeuille zij krijgen, wij vinden daar ook wat van… maar om alleen kritiek te hebben, daar schieten we richting toekomst niks mee op. Een aantal weken geleden heb ik contact gehad met oud-CDA-raadslid Inge Mous en naar aanleiding daarvan wil Gewoon Dordt het aanbod doen om het voortouw te nemen richting 2022 meer vrouwen bij de politiek te betrekken, zodat zij zowel als raadslid of wethouder aan de slag kunnen tegen die tijd. Wij horen graag wie hier aan mee wil doen. En richting mevrouw Kruger zeg ik graag dat we daarbinnen ook de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 kunnen betrekken.

Dat was het voor nu, voorzitter!

Coalitieakkoord gemeente Dordrecht 2018-2022. Dordrecht. Een stad waar je bij wilt horen!

Ook interessant

Geef een reactie

Ga naar de inhoud