Het obstakel van Piet

Visbrug

Op 18 december beginnen de werkzaamheden aan de Visbrug. Hoog tijd natuurlijk, want deze brug is wel aan verbetering toe. Ze krijgt een fraaier wegdek, dat beter aansluit op de bestrating van zowel de Visstraat als de Grotekerksbuurt en Groenmarkt en verlichting die past in de sfeer van het historische centrum. Achter het standbeeld van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt wordt weer een fraaie groene wand gerealiseerd in lijn met het oorspronkelijke ontwerp.

So far, so good! Ooit was er de gedachte een gat in de brug te slaan. Spottend werd dat destijds ‘de put van Piet’ genoemd, naar wethouder Sleeking die de verbetering van de Visbrug in zijn portefeuille heeft. Door dat plan werd gelukkig een streep gezet. Helaas heeft de politiek – ik geef toe, onze fractie dus ook – een beetje zitten slapen. Want waar de ‘put van Piet’ van de tekening is weggegumd, verschijnt nu op de Visbrug een enorme bank in de lengterichting van de brug aan de kant van het beeld van Johan en Cornelis.

Vluchtig heb ik er ooit een ontwerpschets van gezien, verpakt tussen een boel andere plaatjes en een uitleg over de historische context van dit mooie stukje van het Dordtse centrum. Daar wringt voor mij nu precies de schoen. Het werk dat vanaf 18 december wordt uitgevoerd, is gebaseerd op een ontwerp waarvan ik mij niet herinner dat het in de Commissie Fysiek óf in de gemeenteraad zorgvuldig is besproken. Er ligt een raadsbesluit uit de zomer van 2018, waarin de gemeenteraad groen licht geeft voor de bestrating, de nieuwe verlichting en het groene accent achter het beeld. Van een bank op de brug wordt in dat besluit niet gesproken.

In de beantwoording van schriftelijke vragen van Gewoon Dordt over de komende werkzaamheden aan de brug, schrijft het college van B&W dat ondernemers en omwonenden met het huidige ontwerp hebben ingestemd. Het moet een schoorvoetend en morrend akkoord zijn geweest. De algemene indruk is dat de brug straks erg smal is en dat fietsen, scooters, auto’s, bussen, voetgangers, bewonderaars van het beeld en bezoekers van de terrassen elkaar in die ruimte in de weg zullen zitten.  

Is straks iemand wel blij met de aanpassingen aan de Visbrug? Ondanks dat het college aangeeft dat de ondernemers instemden met het ontwerp, denk ik dat daar het gemopper niet zal zijn verstomd. De aanblik van het gebied wordt beter, maar de ruimtelijke kwaliteit blijft helaas even beroerd als nu met fietsen aan de brug en om het standbeeld heen. Het is al met al een gemiste kans om het gebied echt een kwaliteitsimpuls te realiseren. Als lid van de Commissie Fysiek schaam ik mij daar behoorlijk voor.

Gertjan Kleinpaste

Back to top