Artikelen

Woordvoering duidingsdebat 21 maart 2022

Woordvoering duidingsdebat 21 maart 2022

Voorzitter dank… voor de zekerheid heb ik vandaag nog even gecheckt of we spreektijd hebben maar dat is niet het geval en ondanks dat ik meestal kort van stof ben zoals u weet neem ik vandaag wat meer ruimte.

Jammer trouwens dat dit ongeveer het moment is in een vergadering dat het journaille afgehaakt is want wij voelen vanuit Gewoon Dordt om te beginnen toch wel wat behoefte aan een reflectie op het gedrag van de media en het effect ervan. We waren namelijk wat aan het napraten vorige week over het veel te lage opkomstpercentage en wat daaraan te doen is. Dat is op zich niet veel is uit onderzoek gebleken, welke maatregel je ook neemt, het werkt niet. De vraag rees daarom wat je in ieder geval niet moet doen. 

Naar onze mening is dat duidelijker: stop als media nou eens met dat op een zure of nare manier wegzetten van mensen die hun best doen of willen gaan doen voor onze stad. Bedenk als debatleider dat je tijdens een debat geen journalist bent maar een onafhankelijke gespreksleider. Bedenk als columnist dat je je gewoon niet alles kan veroorloven op te schrijven over mensen omdat je nou eenmaal columnist bent. En dat je als journalist niet altijd de spanning en sensatie meer geluid geeft omdat slecht nieuws nou eenmaal beter verkoopt. Of je als directeur van een omroep ook eens leert kiezen voor een geluid vanuit de jonge mensen die je rond hebt lopen, omdat hun toon waarschijnlijk veel positiever zal zijn dan die van de mannen van ouwe jongens krentenbrood.

Moet het allemaal braaf? Nee natuurlijk niet voorzitter, het mag scherp maar met fatsoen. De debatleider van het First Time Voters event is daar een goed voorbeeld van, die deed dat goed. En als we hier beginnen met het neerzetten van een andere sfeer rond de politiek, dan heeft dat misschien ook wel effect om ons heen als een steentje dat je in het water gooit. Daar hebben we als politici overigens ook een verantwoordelijkheid in. Schreeuw niet omdat je bang bent dat je anders niet gehoord wordt. Schoffeer een ander niet omdat je het niet eens bent. Probeer met elkaar in woord en daad de politiek in Dordt aantrekkelijk te maken, toegankelijk te maken ofwel, laagdrempelig. 

Een kleine maand geleden ben ik hiervoor bij die en gene een idee gaan opperen. Dat idee gaat om het vestigen van een soort politieke winkel, een plek waar iedereen naar binnen kan lopen en informatie kan krijgen, waar we als partijen zorgen voor de bezetting, waar we een spreekkamer kunnen reserveren of een politiek café of informatiebijeenkomst kunnen organiseren. Het idee is ontstaan omdat ik dacht: na de verkiezingen zijn er misschien wel 14 partijen en we zitten nu al best wel opgehokt op het stadhuis. We denken dat dit snel gerealiseerd moeten kunnen zijn als we daar met elkaar voor gaan en daar lijkt het wel op. 

Voor nu parkeer ik dit even want ik heb zojuist de sfeer geduid en nu wordt het echt tijd voor de duiding van de verkiezingsuitslag.

Teleurgesteld zijn we, we hadden serieus gehoopt op twee of drie zetels en mogelijke coalitiedeelname waarin we vanuit die positie creatieve accenten hadden kunnen leggen die de stad leefbaarder, mooier en creatiever zouden maken. 
Zowel Gertjan als ik hebben overwogen om de pijp aan Maarten te geven. Maar, voorzitter, hoe wrang de uitslag aan de ene kant ook is, er zijn 1743 mensen die op ons gestemd hebben waardoor ons bestaansrecht is bewezen. We hebben van collega’s en inwoners felicitaties gekregen dat we er gewoon weer in zitten. 

Gewoon nog steeds als eenpitter. Een splintertje. Maar voorzitter, een splinter kan je niet negeren, daar moet je iets mee. En daarom gaan wij er met Gewoon Dordt vanuit dat we net als in de vorige periode op een constructieve manier ons zullen inzetten en dat dit ook gezien wordt. Met drie pitjes want vlak de rol van onze commissieleden hierbij niet uit. 

Onze complimenten aan de partijen die gewonnen hebben of gelijk zijn gebleven. Het initiatief ligt op een zeer klein aantal stemmen bij de VVD maar kijk of je samen met GroenLinks de basis kunt leggen voor een nieuwe coalitie, als je alle twee 6 zetels hebt kun je naar onze mening alleen maar spreken van gelijkwaardigheid en neem dat ook als startpunt. En dan aanvullen met CU/SGP, waar dit keer mijn vriend rechtstreeks in de raad gekomen is en het CDA, waar een karwei een karweitje werd.

Wat ons betreft is het niet nodig om een vijfde partij erbij te halen want vanaf vorige zomer had de coalitie 14 zetels en we hebben gemerkt dat er daardoor wel meer positie ontstond voor de raad en zelfs 1 zetel het verschil kan maken.
Daarnaast denken wij dat de VSP in de oppositie veel meer haar eigen geluid kan laten horen, het geluid dat gezorgd heeft voor de zetelwinst. En BvD, tja, zou het niet doen, er is geen periode vanaf 2006 dat de partij onbeschadigd aan het einde is gekomen. 

Wie er dan uiteindelijk serieus gaan onderhandelen: inwoners, ondernemers en maatschappelijk middenveld mogen in deze fase niet ontbreken, dicht bij het leven van alledag, daar gebeurt het. Die maken ons volksvertegenwoordigers!


Ook interessant

Ga naar de inhoud