Artikelen

Bierverbod naïef

bierverbod

Supermarkten in bepaalde wijken verbieden om (goedkoop) bier te verkopen heeft een positieve uitwerking op de leefbaarheid. Dat vindt het CDA in Dordrecht tenminste. Het getuigt volgens Gewoon Dordt van een grote naïviteit om te denken dat zo’n maatregel ook echt zorgt voor minder overlast. Net als dat je denkt dat mensen minder softdrugs gebruiken als je alle coffeeshops sluit. Ook dat wordt al jaren door het CDA geroepen.

Alcoholwet

Op 1 juli 2021 gaat landelijk de Alcoholwet in. Hierdoor wordt het onder andere mogelijk om in aangewezen gebieden winkels te verbieden om alcohol te verkopen of om een horecavergunning te weigeren. Dit punt kwam aan de orde tijdens de discussie in een gezamenlijke commissie van Bestuur & Middelen en Sociale leefomgeving over het plan van aanpak om de leefbaarheid in het Kromhout en omgeving te verbeteren. Dat betekent dat supermarkt Dirk aan de Cornelis de Wittstraat zo’n verbod opgelegd zou kunnen krijgen. Ook de burgemeester denkt dat dit een positieve uitwerking kan hebben op de buurt.

Waterbedeffect

We vinden het onbegrijpelijk dat er zo gedacht wordt. Want als je niet in de buurt terecht kan dan loop je een stukje door. En of er dan daadwerkelijk minder overlast in het Kromhout en omgeving is blijft de vraag. Het breidt zich in ieder geval uit naar de aangrenzende buurten. Dat is de omgedraaide wereld. 

Verantwoordelijkheid afschuiven

Er zijn al buurten, waaronder die bij het Kromhout, waar een verbod op het gebruik van alcohol in de openbare ruimte is ingesteld. Daar kan dus gewoon gehandhaafd worden. Maar dat gebeurt te weinig. Niet alleen wat betreft de bierdrinkers, ook dealers krijgen er te veel ruimte om hun gang te gaan.

Dat de gemeente meer zou moeten handhaven wordt ook aangehaald door Ron Jansen in de onafhankelijke nieuwsbron Distrifood, een vakblad voor de supermarkten. De titel van zijn artikel luidt: ‘Dordts bierverbod tekenend voor luiheid overheid‘. Luiheid om meer en vaker te handhaven. Maar Jansen geeft ook nadrukkelijk aan dat de overheid, in dit geval de gemeente, altijd zelf verantwoordelijk is voor de aanpak van (sociale) problemen in een buurt. Je kan dat niet afschuiven op een ondernemer.

Ook interessant

Ga naar de inhoud