Artikelen

Wantij-West: maak eerst eens een compleet plan

Wantij-West

Stadsontwikkeling is een lastig vak. Dat wat je bedenkt staat tegenwoordig nog zelden voor de eeuwigheid, maar gebouwen moeten toch een aantal decennia meekunnen. Dat gold voor het regiokantoor, dat recent volledig is herontwikkeld en weer jaren mee kan. Dat zou ook moeten gelden voor de parkeergarage tussen het Energiehuis en ‘t Wantij. Die staat er nu zo’n jaar of acht. In de AD de Dordtenaar stond op 20 juni jl. te lezen dat deze vooral hinderlijk in de weg staat en plaats zou moeten maken voor vergroening.

Energieplein

We zijn het onmiddellijk met het nieuwe college van B&W eens dat de omgeving van Kinepolis, de parkeergarage en het Energiehuis teveel een kale, stenige omgeving oplevert. Gewoon Dordt bepleitte eerder al de garage te voorzien van verticale tuinen. Groene wanden die bijdragen aan het tegengaan van hittestress en aan een groene en prettige omgeving. Of Kinepolis op de juiste plaats is gebouwd, is ook een debat waard. Vanuit Kinepolis kun je prachtig over ‘t Wantij kijken. Ooit lag er een plan om het 50kV-gebouw tot bioscoop te verbouwen. Dat was mogelijk haalbaarder geweest dan er de appartementen in te realiseren waarvoor de gemeenteraad onlangs, met alleen onze stem tegen, groen licht gaf. 

Wantij

Het ontbreekt langs deze oever van ‘t Wantij al jaren aan een goede, integrale visie om het op een goede manier te ontwikkelen. Het gebied was heel geschikt geweest om er een goed woningbouwprogramma te ontwikkelen en overigens is daarvoor nog steeds ruimte. Of die garage daarvoor plaats moet maken is zeer de vraag. De parkeerlocatie leent zich er goed voor als transferium te dienen voor bezoekers aan de Dordtse binnenstad. Zeker wanneer er een goede pendeldienst aan wordt verbonden of voldoende deelfietsen en deelscooters beschikbaar zijn die in de parkeergarage zelf worden gestald. Bovendien is de garage ook voor bezoekers van het Energiehuis van belang. 

Integrale visie

Op 21 juni 2022 bespreken wij tijdens de Dordtse dinsdag de visie op en ontwikkeling van het gebied rondom ‘t Wantij. Het college van B&W liet inmiddels al een paar wensen optekenen in de krant: een stadsstrand en nu het ontmantelen van de parkeergarage om meer groen te kunnen toevoegen aan het gebied. Meer groen is zondermeer een goed idee. Een stadsstrand of een afgebakend gebied voor zwemmen in ‘t Wantij is dat ook. Verder is het verstandig heel precies naar de totale inrichting van de oevers van ‘t Wantij te kijken en niet alvast allerlei deelplannetjes te lanceren voordat die integrale visie nu eindelijk eens echt wordt ontwikkeld.

Ook interessant

Ga naar de inhoud