Artikelen

Wat te doen met 50kV?

50Kv Schakelstation

Vorige week lag er op de ‘Dordtse dinsdag’ een voorstel op tafel voor een bestemmingsplanwijziging om schakelstation 50kV om te bouwen tot appartementencomplex. Gewoon Dordt wil daar graag haar steun aan geven, maar we vinden het huidige plan geen goed idee. Het gebouw hoort met het inmiddels gerealiseerde Schaerweide, Villa Augustus, 13kV en 150kV bij het plangebied Stadswerven. Voor al die gebouwen samen had gewoon één totaalplan gemaakt moeten worden.

Appartementen

Eerder stelden we al vragen over de plannen van het schakelstation naar aanleiding van een bezoek aan de wijk Schaerweide. De oplossing voor 50kV is nu om aan achterzijde (aan het Wantij) voor de gevel een grote uitbouw te plaatsen. Twintig meter hoog, met de bovenste verdieping wat naar achteren geplaatst om tegemoet te komen aan bezwaren van omwonenden. Het gebouw is een gemeentelijk monument, maar het wisselt nogal hoe de gemeente met die status omgaat.  Aan het ene monument mogen ingrijpende wijzigingen worden gemaakt, terwijl bij een ander monument aan het uiterlijk geen enkele verandering mag worden gerealiseerd.

Uitgangspunten

Wij begrijpen dat verandering nodig is als er woningen in het pand worden gebouwd. We vinden het óók belangrijk dat de voorwaarden voor herontwikkeling van alle drie de oude panden van Stedin hetzelfde zijn. Wij zijn benieuwd welke uitgangspunten het college van B&W de projectontwikkelaars meegeeft.  Als het plan helemaal samen was ontwikkeld hadden Schaerweide en 50kV beter bij elkaar kunnen passen dan nu is gebeurd. Nu is de voorgestelde ontwikkeling van het bijzondere gebouw te groot voor het beschikbare stuk grond. Dat zorgt voor minder woongenot bij de naastgelegen woningen van Schaerweide en leidt tot schadeclaims.

Gewoon Dordt wil écht graag meer binnenstedelijke woningbouw. Het plan dat nu voorligt, is in onze ogen geen goed plan. Voor ons een reden nu geen bestemmingsplanwijziging te steunen. Daarvoor is echt een beter plan nodig.  

Gertjan Kleinpaste

Afbeelding: Google Maps

Ook interessant

Ga naar de inhoud