Zaterdag 9 september stonden we als fractie van Gewoon Dordt op het Voorstraat Noord festival. In ons marktkraampje vroegen wij aandacht voor laaggeletterdheid. Je bent laaggeletterd als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Dan begrijp je bijvoorbeeld brieven niet. Of andere informatie op papier of de computer of telefoon.
In Dordrecht zijn er ongeveer 18.000 mensen laaggeletterd. 12.000 daarvan hebben Nederlands als moedertaal. Daarom vragen wij aandacht voor dit onderwerp. Dit doen we al vanaf dat onze partij is opgericht. Het is namelijk heel belangrijk dat iedereen kan meedoen.
Gertjan heeft een aantal mensen geïnterviewd. De interviews hebben we live uitgezonden op Facebook. Gertjan sprak met Paul Lelieveld, Bo Aarsbergen, Janet Brakel en Chris van Benschop. En hij heeft ook wat vragen gesteld aan onze fractievoorzitter Irene Koene.
Paul is laaggeletterd. Hij weet dus goed waar je problemen mee kunt hebben. Hij zei dat je je als laaggeletterde niet hoeft te schamen. Zeg eerlijk wat het probleem is. Dan kunnen mensen je goed helpen.
Bo Aarsbergen zet zich al jaren in voor het gebruik van begrijpelijke taal. Zij organiseerde in Dordrecht ooit de actie ‘Huh!?’. Ze heeft toen brieven verzameld die volgens mensen te moeilijk waren. Bo stelt dat mensen vaker ‘huh’ moeten zeggen als ze iets niet meteen begrijpen. Dat helpt. Dan wordt het makkelijker verteld.
Janet Brakel werkt bij de bibliotheek. Daar helpt zij mensen die laaggeletterd zijn. Zo leren zij beter lezen, schrijven en spreken. Of hoe ze een computer of telefoon bedienen.
Wethouder Chris van Benschop legde uit dat de gemeente duidelijke brieven moet sturen. Dan snappen zoveel mogelijk inwoners wat er bedoeld wordt. Ook wil zij waar het kan filmpjes laten maken over moeilijke onderwerpen. Veel mensen begrijpen het dan beter.
Onze fractievoorzitter Irene is trots op de aandacht die we als Gewoon Dordt steeds voor laaggeletterdheid vragen. En op de succesjes die dat oplevert. Zoals eenvoudiger taal in brieven van de gemeente. Of het organiseren van ‘Prominente Taalmaatjes’. Dan worden deelnemers geholpen bij het omgaan met taal. Maar ook dat in raadsvergaderingen duidelijke taal wordt gesproken.
Gewoon Dordt blijft aandacht vragen voor dit onderwerp. Niet alleen in de ‘Week van het lezen en schrijven’. Wij doen dat gewoon het hele jaar door.
De interviews zijn op Facebook terug te bekijken en beluisteren.