Artikelen

Huis van Stad en Regio: “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”

Huis van Stad en Regio - Spuiboulevard-Belastingkantoor

Wij moeten steeds denken aan dit spreekwoord als we de plannen voor het Huis van Stad & Regio voorbij zien komen. Nieuwe huisvesting voor het Stadskantoor, aangevuld met de Drechtsteden, Dordrecht Marketing/VVV en zelfs de bibliotheek. Aan de Spuiboulevard, op de locatie van het oude belastingkantoor, het pand ernaast en parkeergarage Veemarkt.

Een gebouw als dit, met zo’n 20.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak (bvo) zet je niet zomaar neer. En daarbij, het bepaalt voor decennia het aanzicht van de Spuiboulevard. Als je kijkt naar het Bagijnhof of naar de Grote Markt dan snap je dat wat een goede ingreep in de stad lijkt te zijn, jaren later vooral oogt als een enorme vergissing.

Huis van Stad en Regio

Dat risico is er ook bij het Huis van Stad en Regio. Met de voortschrijdende techniek en de toenemende digitalisering zijn er over pakweg vijf tot tien jaar veel minder ambtenaren nodig. Waarom zou je hen überhaupt een werkplek bieden daar waar de prijs per vierkante meter het hoogst is?

locatie Huis van Stad en Regio
Spuiboulevard Dordrecht

Alleen de publieksfuncties in het centrum en de ondersteunende diensten (backoffice) op een goede en goed bereikbare plek erbuiten. De balies, de toeristische informatie en de bibliotheek op de begane grond – in het jargon ‘de plint’ genoemd – in een nieuw gebouw aan de Spuiboulevard huisvesten is een goed idee. En verandert de behoefte en vertrekken er publieksdiensten dan krijgt zo’n plint snel een nieuwe bestemming.

Intergenerationeel

Boven die plint zou Gewoon Dordt voor woningen kiezen, liefst ‘intergenerationeel’. Dit is een gezonde mix van jonge bewoners en senioren die elkaar er ontmoeten en die ook iets voor elkaar kunnen en willen betekenen. En dat alles in fraai ontworpen hoogbouw. De uitstraling van de Spuiboulevard wordt door een mooi ontworpen pand sterk verbeterd. Bovendien worden er op deze manier een fors aantal woningen van de ambitieuze doelstelling van 10.000 gerealiseerd in de komende jaren.

Dordrecht staat voor een belangrijke keuze. Wordt het een prestigieus ‘Huis voor Stad en Regio’? Of kiezen we ervoor publieksdiensten bij de binnenstad te houden en de backoffice op een andere locatie?

Gewoon Dordt vindt dat we zo verantwoord mogelijk om moeten gaan met gemeenschapsgeld. Wij kiezen dus voor het tweede.

Ook interessant

Ga naar de inhoud