Artikelen

Kieskompas – een beetje de weg kwijt

5-punt_niet-eens

De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij, op 16 maart is het zover. Niet iedereen weet wat hij of zij zal stemmen. De inwoners van Dordrecht kunnen daarom met ingang van 17 februari 2022 onder meer gebruik maken van een onlinestemhulp. De gemeente Dordrecht heeft gekozen voor Kieskompas. 

Gertjan en Irene hebben een aantal online bijeenkomsten gehad met Kieskompas. Het is een bijzondere ervaring geworden. Niet één van de door ons aangedragen onderwerpen is opgenomen in een stelling. Bijvoorbeeld “Moet Hanneken van Dordrecht wel of niet op de kop van de Stadswerven komen?” is iets waarvan we graag zouden weten hoe dat in de stad ligt. Nee, dat gingen ze niet doen. 

Wel moesten we over alle stellingen iets in ons programma vermelden. Dat is best gek, dan bepaalt Kieskompas dus wat er in dat programma komt te staan. Het alternatief was om een aparte webpagina te maken met de zogenaamde bronteksten. Dat hebben we gedaan, zodat jullie als lezer iets meer duidelijkheid hebben. Over de antwoorden die door ons gegeven zijn en de reden waarom.

We hebben ook gemerkt dat in de verschillende gemeenten waar Kieskompas voor werkt veel dezelfde stellingen zijn gebruikt. Bijvoorbeeld of er meer windmolens moeten komen. En dat terwijl er in Dordrecht toch best voldoende thema’s zijn die we hadden kunnen aansnijden. Wij vinden dat weinig creatief. 

Al met al zijn we teleurgesteld in Kieskompas. Wij hebben dat ook van andere partijen gehoord. Heel jammer, wat een goed hulpmiddel zou kunnen zijn heeft nu niet de waarde die het zou kunnen hebben. Niet alleen voor ons maar gewoon voor alle partijen die hier meedoen.

Ook interessant

Ga naar de inhoud