Artikelen

Nieuwe kinderburgemeester geïnstalleerd

kinderburgemeester Lucas van Dijk

Dag Lucas, hallo Jacob!

De nieuwe kinderburgemeester is de tienjarige Jacob de Mooij. Hij wil zich vooral gaan richten op het verminderen van armoede en voor het behoud van de natuur. Gewoon Dordt wenst Jacob veel succes bij de invulling van zijn burgemeesterschap.

Op 21 september nam Lucas van Dijk afscheid als kinderburgemeester van Dordrecht. Gewoon Dordt dankt hem voor zijn inzet en voor de manier waarop hij zijn rol heeft ingevuld. Daarom kreeg hij gewoon een kleine attentie namens de partij, uit handen van raadslid Roland van der Klaauw. Wij wensen hem veel voorspoed en wie weet wordt hij nog wel eens een echte burgemeester.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester treedt samen met de burgemeester op bij speciale gelegenheden, zoals Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en de openingen van evenementen en festiviteiten en bij herdenkingen. De kinderburgemeester is ook betrokken bij de jaarlijkse verkiezing en uitreiking van het jongerenlintje voor de Dordtse Beloften. Elk jaar wordt bij de start van het nieuwe schooljaar een nieuwe kinderburgemeester gekozen en tijdens de gemeenteraad geïnstalleerd. Wij vinden het werk van de kinderburgemeester belangrijk omdat jongeren daarmee beter betrokken raken met wat er in de stad gebeurt, iemand van hun eigen leeftijd spreekt gewoon meer aan.

April 2019 werd Marije Vennix als de eerste kinderburgemeester van Dordrecht geïnstalleerd en kreeg de kinderambtsketen omgehangen. Zij had de burgemeester een brief geschreven waarin ze aangaf het belangrijk te vinden dat Dordrecht ook een kinderburgemeester zou krijgen. Want die weet wat er speelt bij kinderen; daar kan de gemeente van leren. Maar de kinderburgemeester brengt ook meer kinderen in aanraking met de gemeente en gemeentepolitiek. Haar idee werd enthousiast ontvangen en zij heeft die rol bijna 1,5 jaar met verve vervuld.

Lucas volgde Marije op in 2020 en wilde zich vooral inzetten voor veiligheid en plezier bij en rondom school. Hoewel de ambtsperiode van Lucas in het teken stond van corona, laat zijn twitterfeed zien dat hij bepaald niet stil heeft gezeten. Zo kon hij met ervaringen uit de eerste hand met de burgemeester overleggen wat de coronamaatregelen betekende voor basisschoolleerlingen. Tijdens de herdenking van de eerste Vrije Statenvergadering besprak Lucas met burgemeester Kolff het onderwerp vrijheid, toen en nu. Hij deelde fietsen uit aan kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Ter gelegenheid van de herdenking van de St. Elizabethsvloed werd Lucas geïnterviewd door het Jeugdjournaal over de Redders van Dordt. Om maar een paar voorbeelden aan te halen.

Ook interessant

Ga naar de inhoud