Sinds een aantal jaren ontvangt de gemeente Dordrecht een bijdrage vanuit het Rijk om de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te verbeteren. Dordrecht behoort hierdoor tot de zogenaamde Regenboogsteden. Aandacht voor het bevorderen van de sociale acceptatie van seksuele diversiteit wordt mede door dit geld verankerd in het beleid.
In de afgelopen raadsperiode is gebleken dat dit thema behoorlijk onderbelicht blijft. Het enige zichtbare ‘product’ is de regenboog-zebra’s bij het station (op initiatief van GroenLinks). Omdat dit ook niet aan de aandacht is ontsnapt van een aantal organisaties, is er in de verkiezingsperiode een Regenboog-debat georganiseerd. Alle aanwezige partijen hebben met elkaar geconstateerd dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Daarom zijn er een aantal afspraken vastgelegd in een convenant.
Gewoon Dordt heeft het akkoord ondertekend, onder voorwaarde dat we in de periode 2018-2022 maandelijks (lees: regelmatig) een onderdeel uit het LHBT-beleid agenderen in de commissie Sociale Leefomgeving. Is er op dat moment niks specifieks te melden, dan de volgende keer misschien wel. Iedereen moet kunnen zijn wie hij is. Daarom is constante aandacht voor diversiteit heel erg belangrijk. Er is nu in de commissie afgesproken dat we twee keer per jaar door het college op de hoogte worden gebracht van de stand van zaken. Het is mager, maar een begin!
Wij willen als Gewoon Dordt ook dat de gemeente blijft inzetten op voorlichting bij scholen, sportverenigingen en culturele gemeenschappen. Rolmodellen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen en wij denken dat er ook vanuit alle politieke partijen mensen hier een bijdrage aan kunnen hebben.
Marianne Hezemans
Foto: Gemeente Dordrecht
DordtCentraal, Stem uit de fracties, 25 mei 2018.