Artikelen

Gewoon en ook Groen

groene vraag

De communicatie op de social media gaat snel en is voor een serieus antwoord op vragen die wij er wel eens krijgen niet altijd even geschikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vraag van Dirk van Burgel (Het Eiland van Dordt; groen en duurzaam) die alle politieke partijen in Dordt heeft gevraagd kleur te bekennen. Liefst groen overigens ☺. 

Groen

Bij Gewoon Dordt is ‘groen’ niet het eerste woord op de poster. We staan voor gewoon eerlijke politiek. Voor ruimte om te kunnen zijn wie je bent, om te ondernemen, te zorgen dat mensen zoveel mogelijk zelfredzaam zijn en voor het verantwoord omgaan met het eiland van Dordt. Bij dat laatste horen de natuur, het groen in en om de stad, voldoende recreatiemogelijkheden en het nastreven van een duurzame toekomst. 

Energieneutraal

Daarbij geldt dat we de ambitie van een energieneutraal eiland onderschrijven, maar tegelijkertijd opkomen voor aspecten als de betaalbaarheid ervan (dus ook toegankelijk voor mensen met een smalle beurs). We zijn voorstander van zonnepanelen op gebouwen, ook in de 19e-eeuwse schil, maar we lopen niet warm voor weilanden vol met die panelen. We zijn terughoudend over grote windmolens, maar nieuwsgierig naar verschillende vormen van kleine opwekking van windenergie zoals ‘wind trees’ en ‘windwokkels’.

Natuurgebieden

De Nieuwe Dordtse Biesbosch is een prachtige ontwikkeling om de natuur rondom Dordt te versterken. Net als een ‘Nationaal park’ waarin natuurgebieden aan elkaar gekoppeld worden. Daarbij geldt voor ons wel altijd dat in deze ontwikkeling plaats is voor recreatie, ondernemerschap, inspraak en betrokkenheid vanuit inwoners en ondernemers. Er staat dus geen hek omheen zodat je er alleen naar kunt kijken.

Hittestress

We herkennen dat de stad zelf steeds meer te maken heeft met hittestress. Daar moet echt iets aan gebeuren. We pleiten daarom regelmatig voor zogenaamde verticale (gevel)tuinen en hopen dat er snel een paar in de stad worden aangelegd. We begrijpen dat bij nieuwbouwprojecten soms groen wordt gekapt en verdwijnt. We letten erop dat dit goed in de buurt gecompenseerd wordt. Stadswerven bijvoorbeeld heeft ook na aanleg van het ‘Wervenpark’ meer nodig om een groene leefomgeving te realiseren. 

Alles bij elkaar durven we de stelling aan dat het gezicht van Gewoon Dordt best groen is!

gewoon groen

Ook interessant

Ga naar de inhoud