Artikelen

Schone schijn

provinciehuis zuid-holland

Op 9 maart gaat bijna de hele gemeenteraad in een protestmars van het Energiehuis naar het Stadhuisplein lopen. Met de protestmars eisen de gemeenteraadsleden dat de uitstoot van PFAS door Chemours naar nul gaat. Overigens wil de gemeenteraad niet dat het bedrijf uit Dordrecht verdwijnt. Een meerderheid van de raad vindt dat de werkgelegenheid van Chemours belangrijk is voor de regio en de afgelopen jaren is de uitstoot en lozing van gevaarlijke stoffen, zoals PFAS, al enorm teruggedrongen.

Gewoon Dordt doet niet aan deze protestmars mee. Willen wij de uitstoot en lozing niet naar nul? Natuurlijk wel, als dat technisch mogelijk is. Maar dat is niet aan de orde. De provincie verleent de vergunningen aan Chemours en toezicht en handhaving zijn taken van de omgevingsdienst. Als gemeenteraadslid kun je dan boos roepen dat je de uitstoot van PFAS naar nul wilt, maar het is geen beslissing van de gemeenteraad.

Gewoon Dordt vindt dat de inwoners van Dordt beter eerlijk kunnen worden geïnformeerd over hoe lastig deze zaak is en waar de verantwoordelijkheden van de gemeente liggen. Daar hebben zij meer aan dan aan een plichtmatig protest. Wie vindt dat Chemours moet verdwijnen, moet bij de provincie Zuid Holland zijn. Opwinding hierover in de gemeenteraad is slechts schone schijn.

Afbeelding: Provinciehuis Zuid-Holland

Ook interessant

Ga naar de inhoud