Artikelen

Verkoop Berckepoort: tijdens het spel de regels veranderen

Berckepoort

Het afgelopen jaar heeft Gewoon Dordt diverse keren het vastgoedbeleid van de gemeente Dordrecht met betrekking tot de Berckepoort aan de kaak gesteld. Er zijn diverse plannen en voorstellen de revue gepasseerd en het lijkt erop dat er langzamerhand wordt gewerkt aan een afronding.

Voorstraat

Horecaondernemers Danielle Vol en haar muzikale echtgenoot Timothy van der Holst zijn al een jaar of drie bezig om hun plannen te kunnen realiseren in de Berckepoort. Nu blijkt dat de gemeente de panden Voorstraat 220 en Nieuwstraat 12 – 24 op de dispositielijst willen zetten. Dat betekent dat de panden Voorstraat 220 en Nieuwstraat 12 – 24 de vrije verkoop in gaan.

Gewoon Dordt wil dat de gemeente eerst goed in kaart brengt wat er allemaal opgeknapt moet worden om te weten wat er mogelijk is wat betreft de invulling.

Rijksmonument

Of misschien op z’n Dordts: wat er niet mogelijk is. Het zou toch wat zijn als blijkt dat je een plan hebt dat niet past of niet mag? We hebben het per slot van rekening over een rijksmonument, dus eindeloos zijn de mogelijkheden niet. In beschermd stadsgezicht gaat iedereen al hyperventileren van een zonnepaneel op het dak. Vandaar het idee voor een motie, die het college oproept de panden niet eerder te verkopen dan dat alles wat er moet gebeuren in beeld is.

We maken ons meer zorgen om de staat van de panden aan de Nieuwstraat dan die van het pand aan de Voorstraat. Daniëlle Vol en Timothy Van der Holst zouden op de Voorstraat van de week al hun intrek kunnen nemen. Ze hebben een panklaar plan. En een koper waar zij het dan weer van kunnen huren.

Verkoop panden

In het raadsvoorstel kunnen we lezen dat de gemeente het liefst de panden los van elkaar wil verkopen, dat zou dus mooi aansluiten. Maar wethouder Maarten Burggraaf kwam daar in de commissie van 31 maart op terug. Nu is het ineens zo dat als je de panden samen koopt dat een plus is.

Best vreemd want dat komt op een moment dat er een initiatief is van onder meer Tim Vrolijk om in de panden een grand café, een brouwerij en een hotel in te vestigen. Ook dit is een heel net plan, daar dingen we niks op af. Maar tijdens het spel worden door de gemeente de spelregels veranderd en daarmee zet je dan ook al direct een plan als dat van Daniëlle op een zijspoor.

Proces

Voor de duidelijkheid nog even dit: er was al ongeveer een jaar geleden een huurprijs genoemd waarvoor Daniëlle de Voorstraat 220 kon huren. Daaruit kun je concluderen dat de contacten het oriënterende stadium allang voorbij waren. De gang van zaken, het ‘proces’, verdient daarmee niet de schoonheidsprijs.

We vinden zelfs dat je je er als gemeente heel ongemakkelijk over zou moeten voelen. Je eigendom laat je eerst jaren en jaren verpauperen, je weet dat je voor een enorm bedrag zou moeten restaureren en dan dit. Terwijl, nogmaals, het plan naadloos op Voorstraat 220 uitgevoerd kan worden.

Motie

Op 15 april komt dit onderwerp in de raad. Eens kijken of we andere partijen kunnen overtuigen om op een andere manier te kijken naar hoe we dit op kunnen lossen. Wie weet, zou zelfs een samenwerking wel mogelijk zijn tussen meerdere ondernemers. Gewoon iets creatiever denken dan nu gebeurt.

Afbeelding uit video van RTV Dordrecht, 01/04/2020

Ook interessant

1 reactie

Comments are closed.

Ga naar de inhoud