Artikelen

Zuinigjes

monument

De laatste weken hebben we regelmatig vragen aan het college van B&W gesteld over de staat van onderhoud of de voortgang van gebouwen die van de gemeente zijn. Het ging bijvoorbeeld over de Berckepoort, de Munt en de Oranjerie op het terrein van woningcorporatie Woonbron.

De gemeente trekt een grote broek aan als zij particuliere eigenaren aanspreekt op achterstallig onderhoud of het slechte beheer van monumenten. Het Teerlinkpand bijvoorbeeld of een aantal panden op Voorstraat West.

Het is goed om zorgvuldig om te gaan met monumentale gebouwen en eigenaren daarop aan te spreken. Zelf is de gemeente echter zuinigjes als het om onderhoud gaat.

Geen geld voor de ‘piemelfontein’ van Hans Petri. De Munt zelf indelen in de categorie ‘matige onderhoudskwaliteit’ om geld te besparen. De Berckepoort zo laten verpauperen dat de verkoopwaarde ervan fors daalt. De Oranjerie niet laten verplaatsen en opknappen, maar enorm laten vervallen.

De gemeente wordt hierdoor ongeloofwaardig als zij van particuliere eigenaren eist wel fors te investeren in het onderhoud van hun vaak prachtige monumentale panden. Monumenten zijn het visitekaartje van Dordt. Dat schept verplichtingen. Ook voor de gemeente zelf.

Ook interessant

Ga naar de inhoud