Artikelen

elfjesestafette – aandacht voor laaggeletterdheid

Vandaag, donderdag 8 september, start de Week van Lezen & Schrijven. Op veel manieren wordt er in deze week aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid en de aanpak ervan. In Dordrecht zijn er ongeveer 17.000 mensen die problemen hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden. Dit heeft gevolgen, zoals minder snel een baan kunnen vinden. Of je krijgt schulden omdat je rekeningen niet begrijpt of niet weet hoe je toeslagen moet aanvragen.

Laaggeletterdheid is iets anders dan analfabetisme. Als je laaggeletterd bent, kun je wel lezen en schrijven maar niet goed genoeg om mee te doen in de samenleving.

Gewoon Dordt vindt het daarom belangrijk ook nu weer aandacht te vragen aan de bestrijding van laaggeletterdheid. Dit doen we dit jaar door middel van een ‘elfjesestafette’. Een elfje is een klein gedichtje van totaal 11 woorden, verdeeld over 5 regels:

Regel 1 : 1 woord
Regel 2 : 2 woorden
Regel 3 : 3 woorden
Regel 4 : 4 woorden
Regel 5 : 1 woord

Voorbeeld (gemaakt door Gertjan):

Letters
Vormen woorden
Vertellen soms gedachten
Soms lukt dat niet
Gedachteloos

Door het laatste woord van Gertjan te gebruiken als eerste woord van jouw elfje, wordt het een estafette:

Gedachteloos
Zit ik
In de kamer
Naar buiten te kijken
Stilte

Doe jij ook mee met de elfjesestafette? Kijk op de social media van @GewoonDordt naar het laatste elfje en plaats die van jou als antwoord. Zet je de hashtags ‘#basisvaardigheden #LESGD’ bij je bericht? 

#basisvaardigheden #LESGD

Ook interessant

Ga naar de inhoud