Artikelen

Hanneken geeft stad meer aanzien

Hanneken van Dordt

In de zestiende eeuw stond bij de stadsmuur bij het Bolwerk een reuzegroot beeld van een vrouw dat Hanneken van Dordt heette. Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de stad Dordrecht zou dit bijzondere herkenningspunt terugkomen, gemaakt door Gerhard Lentink. Het beeld staat er nog steeds niet omdat er bij het stadsbestuur twijfels zijn over of het grote beeld niet tot last is op radarbeelden van schepen. Het college liet door onderzoeksbureau TNO onderzoeken hoe dat zit.

TNO-onderzoek

Gewoon Dordt heeft inmiddels bij de behandelvoorstellen in de Commissie Fysieke Leefomgeving verzocht om een inhoudelijke behandeling van de plannen voor een beeld dat moet verrijzen nabij het Wantij. Ook stelde Gewoon Dordt het college een aantal vragen over het onderzoek van TNO. De uitkomsten lijken namelijk uit te wijzen dat het beeld prima op de voorgenomen plek kan staan.

Gertjan vertelt daarover: “Gewoon Dordt ziet het beeld graag geplaatst. Ik vraag me persoonlijk vooral af hóe ze dat beeld daar gaan krijgen op de punt van de Stadswerven. Het stadsbestuur heeft echter zorgen om de grootte van het beeld, ze vrezen voor een radarprobleem bij langsvarende schepen. Dat probleem is er alleen niet. Onderzoeken van TNO wijzen uit dat alleen pleziervaartuigen misschien enkele seconden buiten beeld zijn bij bepaalde weersomstandigheden. Binnenvaartschippers geven aan dat áls ze al ergens last van hebben, dat dat de nieuwe Prins Clausbrug is. Die brug is alleen dan weer niet meegenomen in het onderzoek van TNO.”

Argumenten en alternatief

Gewoon Dordt vindt dat het maken en de plaatsing van het beeld nu wordt tegengehouden op ongeldige argumenten. “Ja het is een 22 meter hoog beeld, maar de onderzoeken wijzen uit dat het geen overlast voor de scheepvaart oplevert. Het is een mooi beeld en past in de omgeving. Het staat straks op een mooie plek langs de rivier en geeft de wijk én de stad meer aanzien.”

Gertjan vertelt dat er ook een alternatieve locatie is. “Die is bedacht vlakbij Kinepolis. Maar eerst wil Gewoon Dordt nog een brede discussie over het beeld en de uitslagen van het onderzoek van TNO. Volgens ons zijn mogelijke verstoringen van het radarbeeld geen argumenten om het beeld niet te plaatsen.”

Artikel 40 vragen

Weten welke vragen Gewoon Dordt heeft gesteld over het beeld van Hanneken van Dordt, aan het college van burgemeester en wethouders? Je kunt ze hieronder inzien of downloaden.

Afbeelding: Gerhard Lentink


Ook interessant

Ga naar de inhoud