Artikelen

TEGEN omdat we VOOR zijn

tegen omdat we voor zijn

Op dinsdag 22 september 2020 was er weer een staaltje vakwerk in de gemeenteraad over het sportpark Krommedijk. Er werd een motie ingediend door VVD, BvD, PvdA en PVV: “Niet geschoten is altijd mis“. In de motie wordt het college gevraagd om in kaart te brengen of de gemeente eventuele belemmeringen voor een nieuw stadion weg kan nemen. Ook wordt de wethouder ermee op pad gestuurd om bij de provincie te vragen of er woningbouw voor jongeren en starters kan worden toegestaan op het sportpark. Die woningen zouden een kostendrager zijn om een stadion te kunnen bouwen. Een stadion, na al die jaren, dat is nog eens goed nieuws!

Maarrrrr

Gewoon Dordt heeft tegen deze motie gestemd, ja je leest het goed, TEGEN. Er wordt namelijk gedaan alsof dit ineens het ei van Columbus is, woningbouw op het sportpark en andere kostendragers, zoals detailhandel, toe te staan. Maar in de 637 (sorry, bij wijze van spreken) varianten die al eerder aan de orde zijn geweest is dit bijna alle keren al genoemd.

En steeds weer is er vanuit welk college dan ook de reactie gekomen dat de provincie dat niet wil of dat het niet van ze mag. Geen grote super, geen grote sportzaak, geen campus-achtige woningen, helemaal niks nakkes nada. En vervolgens laat iedereen zijn schouders zakken en gaat aan een kopje thee.

Maatschappelijk financieren, dat zou het kunnen zijn, dachten we vorig jaar. Het bleek niet haalbaar omdat de coalitiepartijen niet wil dat de gemeente een garantstelling geeft voor zo’n plan. De beste kans die er ooit geweest is werd hierdoor van tafel geveegd.

Weer terug bij af werd er in januari van dit jaar unaniem ingestemd met de motie die bekend staat als ‘M3’. Commercieel of maatschappelijk financieren had niet tot een haalbaar plan geleid en nu gingen we ons maar richten op de breedtesport en de revitalisering van het sportpark Krommedijk. Dan kon de FC altijd nog aanhaken. Maar bij de uitwerking bleek dat er een grote verdeeldheid is onder de ‘bewoners’ van de Krommedijk.

Gewoon Dordt vindt daarom dat we die bewoners bij elkaar moeten zetten, net zolang totdat er een oplossing is om iedereen een toekomst te geven op het park. Maar de eerste stap moet liggen bij de gemeenteraad. Die moet een stip op de horizon zetten, daar moet het besluit vallen dat we met elkaar een nieuw (multifunctioneel) stadion willen.

Alleen zullen we dan wel moeten wachten op een volgend college. Twee partijen uit de coalitie wekken nu weliswaar de suggestie dat ze graag een nieuw stadion mogelijk willen maken, dat de motie die nu is aangenomen voor de redding zal zorgen. Maar snel zal blijken dat het uitstel van executie is voor de BVO1: het verzoek aan het college regelt echt helemaal NIKS. Geeft uitzicht op NIKS. Het is een verhaal puur voor de bühne, en als de wethouder met de staart tussen de benen terugkomt vanuit Den Haag zal gezegd worden door de indieners: “Het was het hoogst haalbare”.

Daarom heeft Gewoon Dordt tegen gestemd. Omdat wij ècht voor een nieuw stadion zijn.

  1. Betaald voetbalorganisatie

Ook interessant

Ga naar de inhoud