In het nieuwe coalitieakkoord staat wat het nieuwe Dordtse bestuur op hoofdlijnen wil bereiken. Dus er staat in wát het college van burgemeester en wethouders wil bereiken, maar niet precies hóe. Je kunt moeilijk tegen de dingen zijn die erin staan. Want wie wil er nu niet dat de binnenstad ’emissieloos’ is? Of dat heel Dordrecht een paar jaar later ‘klimaatneutraal’ is.
Emissieloos zijn betekent dat we geen milieuverontreinigende stoffen meer uitstoten. In de binnenstad moet alles dan elektrisch worden. Er rijden dan geen auto’s meer op benzine en koken en stoken gaat dan ook allemaal elektrisch. Lijkt logisch en er is veel aandacht voor. Maar in het nieuws was dat op veel plekken de elektriciteitskabels overbelast zijn. Op nu.nl staat een filmpje dat er eerst zwarte rook uit de grond komt en later vuur.
We lijken daar hier in Dordrecht nog geen last van te hebben. We verbouwen namelijk het 50kV station, een van de grote meterkasten van Dordrecht, naar huizen. Hebben we dus alles in orde? Een warmtepomp, de vervanging van een CV-ketel, verbruikt hetzelfde als een gemiddeld huishouden en dan moeten we ook nog elektrisch koken. Een laadpaal voor de auto heeft een aansluiting nodig die gelijk staat aan het verbruik van acht tot tien huishoudens. Kunnen de kabels in de grond die belasting wel aan als iedereen meer elektriciteit gaat gebruiken? We denken ook niet dat de partijen die Dordrecht nu besturen aan Stedin en Tennet, de leveranciers van elektriciteit, hebben gevraagd wat er allemaal moet gebeuren als we dit in heel Dordt willen doen.
Gewoon Dordt wil Dordrecht graag schoon hebben, maar we willen ook eerlijke politiek. Hoe eerlijk zijn deze afspraken? Wordt over 4 jaar gezegd dat er gedaan is wat kon, maar alles niet gelukt is door anderen of gaan we in Dordt ook spontaan vlammen uit de grond krijgen?
Erik-Jan Roggekamp