Artikelen

Oranjerie

oranjerie weizigt

“Wij mogen als Woonbron de Oranjerie niet verplaatsen. We mogen alles doen aan ons eigen bezit en nieuw bouwen op onze eigen grond, maar we mogen van de wet niets doen op grond van een ander”, meldde de directeur van Woonbron aan AD de Dordtenaar in januari 2020.

Woningcorporaties

De Autoriteit Woningcorporaties zette kort daarvoor een streep door de plannen om de vervallen Oranjerie Weizigt (en washuis) uit 1838, een rijksmonument, te verplaatsen en in oude glorie te herstellen. Sindsdien lijkt het stil rondom dit monumentje. Op wat contact tussen de fractie van Gewoon Dordt en wethouder Stam na. Gertjan heeft in de commissie Fysieke Leefomgeving ook een aantal keer naar de voortgang gevraagd. Hij heeft zelfs de suggestie gedaan dat de gemeente de grond waarop de oranjerie moet worden geplaatst (herbouwd) cadeau doet aan Woonbron. Dan kunnen zij op eigen grond de klus klaren.

Stilstand

Deze week meldde wethouder Stam als antwoord op onze vraag naar de voortgang dat er snel een voorstel komt. Wij zijn benieuwd en houden het in de gaten. Gewoon Dordt hecht namelijk aan het verantwoord omgaan met monumenten. We zijn kritisch op het herstel en onderhoud van panden met een historische waarde zoals naast de Oranjerie bijvoorbeeld het Teerlinkpand, de Biesboschhal, de Munt en de Berckepoort. Van ons hoeft dat overigens niet te betekenen dat er niks toegevoegd of veranderd mag worden aan dit soort panden. Gezond realisme leert dat een monument vooral in leven blijft als het ook functioneel gebruikt kan worden.

Voortgang

Voorgaande tekst is van 15 april 2021. Daarna is regelmatig – binnen en buiten de commissie – gevraagd naar de voortgang op dit dossier. Op vervolg vragen (2 juni 2021) van Gertjan geeft wethouder Stam aan dat overleg over de Oranjerie met Woonbron prioriteit heeft, maar niet vlot verloopt. Zijn hoop is voor het zomerreces (2021) met Woonbron te hebben gesproken en met een voorstel naar de raad te kunnen komen.
Vlak voor het reces (16 juni 2021) geeft de wethouder op navraag aan dat er vertraging is opgelopen. Door corona en door een directeurswisseling bij Woonbron en dat gesprekken binnenkort weer worden opgepakt.

We trekken zowel bij de wethouder als bij Woonbron regelmatig aan de bel en dringen aan op een oplossing; met appjes, telefoontjes en emails. Volgens de wethouder ligt er inmiddels een voorstel bij Woonbron. We wachten hun (re)actie af…

22 januari 2022

Download: Bouwhistorische verkenning Oranjerie Weizigt door Bureau Monumentenzorg en Archeologie van de Gemeente Dordrecht (2009).[pdf]

Ook interessant

1 reactie

Comments are closed.

Ga naar de inhoud