Oranjerie

oranjerie weizigt

“Wij mogen als Woonbron de Oranjerie niet verplaatsen. We mogen alles doen aan ons eigen bezit en nieuw bouwen op onze eigen grond, maar we mogen van de wet niets doen op grond van een ander”, meldde de directeur van Woonbron aan AD de Dordtenaar in januari 2020.

De Autoriteit Woningcorporaties zette kort daarvoor een streep door de plannen om de vervallen Oranjerie Weizigt (en washuis) uit 1838, een rijksmonument, te verplaatsen en in oude glorie te herstellen. Sindsdien lijkt het stil rondom dit monumentje. Op wat contact tussen de fractie van Gewoon Dordt en wethouder Stam na. Gertjan heeft in de commissie Fysieke Leefomgeving ook een aantal keer naar de voortgang gevraagd. Hij heeft zelfs de suggestie gedaan dat de gemeente de grond waarop de oranjerie moet worden geplaatst (herbouwd) cadeau doet aan Woonbron. Dan kunnen zij op eigen grond de klus klaren.

Deze week meldde wethouder Stam als antwoord op onze vraag naar de voortgang dat er snel een voorstel komt. Wij zijn benieuwd en houden het in de gaten. Gewoon Dordt hecht namelijk aan het verantwoord omgaan met monumenten. We zijn kritisch op het herstel en onderhoud van panden met een historische waarde zoals naast de Oranjerie bijvoorbeeld het Teerlinkpand, de Biesboschhal, de Munt en de Berckepoort. Van ons hoeft dat overigens niet te betekenen dat er niks toegevoegd of veranderd mag worden aan dit soort panden. Gezond realisme leert dat een monument vooral in leven blijft als het ook functioneel gebruikt kan worden.

Download: Bouwhistorische verkenning Oranjerie Weizigt door Bureau Monumentenzorg en Archeologie van de Gemeente Dordrecht (2009).[pdf]

Back to top